gastro postao
Ovu klasičnu pitu s kremom od vanilije možete poslužiti i s vašim najdražim džemom ili pekmezom.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 290
Tijesto
- 75 g maslac, slani
- 75 g mast svinjska, nesoljena
- 150 g šećer, kristal
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom jaje kokošje
- 0.50 kom limunova korica
- sol
Krema
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 70 g šećer, kristal
- 60 g pšenično brašno, bijelo
- 1 kom vanilin šećer
- 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
Priprema
- Od maslaca, masti, šećera, brašna, žumanjka, jaja, limunove korice i soli zamijesite tijesto. Dobro ga izradite na dasci, omotajte u čistu krpu i ostavite da odstoji pola sata.
- Za to vrijeme umutite žumanjek sa šećerom. Uspite brašno i vanilin šećer te postupno dolijevajte vrijuće mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se masa ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite kremu.
- Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte na dva lista. Jednim listom obložite lim koji ste namastali maslacem i posuli brašnom. Premažite tijesto ravnomjerno hladnom kremom i prekrijte drugim listom. Premažite tijesto razmućenim jajem i pecite na 200°c dok ne porumeni.
Izvor Skuhatćute