Recepti 13. listopada 2014.

Pita s kremom od vanilije

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovu klasičnu pitu s kremom od vanilije možete poslužiti i s vašim najdražim džemom ili pekmezom.

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 290

Tijesto

  • 75 g maslac, slani
  • 75 g mast svinjska, nesoljena
  • 150 g šećer, kristal
  • 300 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 0.50 kom limunova korica
  • sol

Krema

  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 70 g šećer, kristal
  • 60 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom vanilin šećer
  • 5 dl mlijeko kravlje, punomasno

Priprema

  1. Od maslaca, masti, šećera, brašna, žumanjka, jaja, limunove korice i soli zamijesite tijesto. Dobro ga izradite na dasci, omotajte u čistu krpu i ostavite da odstoji pola sata.
  2. Za to vrijeme umutite žumanjek sa šećerom. Uspite brašno i vanilin šećer te postupno dolijevajte vrijuće mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se masa ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite kremu.
  3. Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte na dva lista. Jednim listom obložite lim koji ste namastali maslacem i posuli brašnom. Premažite tijesto ravnomjerno hladnom kremom i prekrijte drugim listom. Premažite tijesto razmućenim jajem i pecite na 200°c dok ne porumeni.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.