Recepti 13. listopada 2014.

Pljukanci od koprive s kozicama

Pljukanci od koprive s kozicama
gastro postao gastro.24sata.hr
U ovom jelu vrijedi pravilo kao i za parfeme – manje je više!

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 625

Potrebno vam je

  • 600 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom jaje kokošje
  • ulje maslinovo
  • 100 g cherry rajčice
  • 300 g repovi kozica
  • 2 dl riblji temeljac
  • 50 g parmezan
  • 50 g maslac, slani
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • kopriva

Priprema

  1. Tijesto za pljukance umijesite od jednog jaja, brašna za dizana tijesta, malo maslinova ulja i malo vode.
  2. Mladu koprivu očistite, kratko je blanširajte te usitnite u blenderu u finu kremu. Tako pripremljenu kremu od kopriva dodajte u tijesto za pljukance i napravite čvrstu smjesu.
  3. Male komade tijesta trgajte i trljajte među dlanovima dok ne dobijete pravilne pljukance. Kratko ih kuhajte u posoljenoj vodi.
  4. Očišćene kozice i cherry rajčice prerezane kratko pržite u širokoj tavici na malo maslinova ulja.
  5. Podlijevajte s malo bijelog vina, a kad uvenu, dolijte riblji temeljac ili temeljac od kozica. Posolite i popaprite po ukusu.
  6. Kuhane i ocijeđene pljukance (skuhajte ih al dente) dodajte u umak, pojačajte vatru da se umak zagrije i prožme s pljukancima.
  7. Kada je gotovo, dodajte grudicu maslaca i svježe naribani parmezan.

Izvor "Mali i slasni zalogaji", Zoran Gajić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.