gastro postao
Zanimljivo jelo koje morate isprobati
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 55
Potrebno vam je
- 8 dl povrtni temeljac
- 1 žlica ulje maslinovo
- 20 g maslac, slani
- 1 kom mladi luk
- 1 šalica riža, nepolirana
- 150 g šampinjoni (uzgojeni)
- 0.50 šalica parmezan
- 10 žlica ulje suncokretovo
Priprema
- Stavite temeljac da proključa u malom loncu. Smanjite vatru, poklopite i pustite da lagano krčka dok vam ne zatreba. Zagrijte ulje i maslac u tavi debelog dna. Pristavite luk i miješajte ga na umjerenoj vatri 3 minute dok ne omekša. Dodajte rižu i pržite je 2 minute. Dodajte gljive i pirjajte ih 3 minute dok ne omekšaju.
- Ulijevajte po pola šalice vrućeg temeljca uz stalno miješanje, te čekajte dok ga riža ne upije. Ponavljajte postupak uz stalno miješanje dok ne potrošite sav temeljac, a riža ne postane meka i kremasta (to bi trebalo trajati oko 20 minuta). Umiješajte sir i maknite rižu s vatre.
- Prebacite rižoto u zdjelu da se ohladi a zatim ga držite u hladnjaku najmanje 1 sat. Mokrim rukama oblikujte smjesu (po ¼ šalice) u plosnate odreske. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
- Zagrijte oko 2 cm ulja u neprijanjajućoj tavi. Pržite popečke 3-4 minute sa svake strane dok ne postanu zlatnožuti i hrskavi. Ocijedite ih na papirnatim ubrusima.