Recepti Desert 10. lipnja 2024.

DUD - zaboravljeno, a tako ukusno i svestrano voće

dud
foto: Thinkstock
Pomisao na stablo duda, odnosno murve, nekako vraća na sjećanja o djetinjstvu - na bakin vrt i onaj osjećaj zadovoljstva nakon što bismo umrljani od jedenja ovih ukusnih bobica sjedili ispod krošnje tog starog stabla...

Dud ili murva je namirnica koja je godinama bila neopravdano zanemarivana. Iako je nešto blažeg okusa u odnosu na ostale bobice, dud obiluje hranjivim tvarima. Od ovih ukusnih bobica možeš pripremiti džem, kompot, rakiju, sok, kolače..., a mi ti donosimo samo neke od bezbrojnih mogućnosti.

Pita od duda

Pronađi svoj omiljeni recept za pripremu pite od borovnica, a borovnice zamijeni dudom. Nemojte zaboraviti da dud nije toliko sladak kao borovnice pa dodaj malo više šećera u nadjev.

pita od borovnica Možda vas zanima... Najbolja pita od borovnica None

Smoothie od duda

Pripremi smoothie od duda tako da u blenderu izmiksaš 1 šalicu jogurta, 1/3 šalice zdrobljenih bobica duda, 1 žličicu meda i lanene sjemenke. 

dud | Author: Planet Volumes/Unsplash Dud foto: Planet Volumes/Unsplash

Granola s dudom

Za pripremu granole s dudom trebat će ti 4 šalice oraha, ½ žličice soli, ½ šalice vode, 4 nasjeckane datulje, 5 sušenih i nasjeckanih marelica, ½ šalice sušenih bobica duda i 1 žličica cimeta.

Voćna salata s dudom

Pripremi svoju omiljenu voćnu salatu i ubacite u nju svježi ili sušeni dud koji će joj dati osvježavajuću, kiselkastu notu.

voćna salata Možda vas zanima... Voćne salate na sedam novih i neodoljivih načina None

sladoled od duda | Author: Thinkstock Sladoled od duda foto: Thinkstock

Sladoled od duda

Savršen sladoled od duda dobit ćeš ako pomiješate 400 g kiselog vrhnja sa 150 g šećera, 300 g šlaga i ½ šalice zdrobljenih bobica duda. Nakon što pripremiš smjesu za sladoled, stavi je u zamrzivač na 6 sati. 

sladoled Možda vas zanima... 7 jednostavnih sladoleda iz kućne radinosti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.