Recepti 14. veljače 2017.

Čokoladne praline - vaš novi najbolji prijatelj!

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ono što bi svakome uljepšalo dan su ručno rađene čokoladne praline!

Iako svi volimo kupovne čokoladne praline, ponekada je pravi užitak, a i zadovoljstvo, kada ih napravite sami!

Recept za ove praline je vrlo jednostavan, a mogu potrajati spremljene u hladnjaku i do mjesec dana (OK, kako kome). Sve što trebate je tamna čokolada, vrhnje za šlag, malo soli i ekstrakt vanilije.

Ako volite različite okuse, možete ih uvaljati u mljeveni kokos, čokoladu u prahu, kakao, grubo mljevene lješnjake ili čak pistacije ili bademe. Izbor je golem, a sve ovisi o tome koji okus više volite! Nama su sjajni baš svi!

No, ako na primjer nemate grabilicu za kuglice (poput one za sladoled) možete ih vaditi žlicom i stavljati u kalupe za minjone (papirnate kalupe u koje obično stavljamo Rafaelo kuglice i slično). Ne preporučujemo oblikovanje u kuglice rukama jer će vam se čokolada rastapati po rukama. 

Praline s bademima | Author: Thinkstock Thinkstock

I na kraju, kada su gotove, ohlađene i spremne za jelo - lijepo ih zapakirajte i poklonite nekome za Valentinovo! Ili ih pojedite sami!

Sastojci:

  • 450 g tamne čokolade, natrgane ili nasjeckane na komadiće
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1/2 žličice ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli
  • Pistacije, bademi, lješnjaci, kokos, kakao, čokolada u prahu, šećer u prahu - za ukrašavanje

Priprema:

  1.  Zagrijati malo vode u većoj posudi za kuhanje (u koju stane posuda u kojoj ćete topiti čokoladu na pari)
  2. Kada je voda već gotovo zakuhala, u gornju posudu staviti čokoladu i ostaviti ju minutu - dvije dok se ne počne rastapati; kada se čokolada počela rastapati, miješajte ju pa dodajte vrhnje za šlag, sol i vaniliju i pojačajte temperaturu kako bi voda zakuhala
  3. Kada se sva čokolada rastopila, maknite s vatre i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ju prebacite u hladnjak na 45 minuta kako bi se stvrdnula (ali ne smije biti pretvrda, jer ju morate moći grabiti)
  4. Nakon što se čokolada ohladila, uzmite manju grabilicu za kuglice i vadite kuglice na lim obložen papirom za pečenje
  5. Kada je sva čokolada potrošena, gotove kuglice stavite u hladnjak na još 30 minuta
  6. Sada kada su ohlađene ih još malo rukama oblikujte u kuglice jer se sada neće toliko lijepiti za ruke
  7. Svaku kuglicu uvaljajte u nešto što najviše volite - mljeveni kokos, lješnjake, kakao i slično.

I uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.