Tiffani Thiessen pamtimo po jednoj od glavnih uloga u seriji "Beverly Hills, 90210", a sada je, umjesto po glumi, puno poznatija po odličnom kuhanju. Tiffani, naime, ima odličan inspirativan blog u kojem nesebično s čitateljima dijeli recepte, savjete o kuhanju te priče o svojoj farmi na kojoj živi sa suprugom i dvoje djece.
Tiffani je autorica nekoliko kuharica prepunih ideja za fina, domaća jela, a imala je i svoju emisiju na Food Networku – "Dinner at Tiffani's" u kojoj je kuhala fina, ali ne previše komplicirana jela kakva rado priprema i za svoju obitelj.
"U kuhinji nikako ne mogu bez maslinova ulja vrhunske kvalitete, no iz moje kuhinje kud kuće najbrže nestaje – čokolada!“, priznaje glumica i odlična kuharica čiji recept za složenac s piletinom i grahom, izvrsno zimsko jelo prepuno odličnih namirnica i bogato okusima, donosimo u nastavku..
Složenac s piletinom i grahom
(za 6 do 8 osoba, srednje zahtjevno, 60 minuta)
Sastojci:
- 1-3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 240 g pancete narezane na kockice ili tanke trakice
- oko 500 g pilećih bataka
- oko 500 g pilećih zabataka
- 2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 250 g blage talijanske kobasice
- 1 veći poriluk, tanko narezan
- 1 srednji komorač, narezan na komade srednje veličine
- 2 srednje ljutike, narezane na tanke polumjesece
- 6 češnjeva češnjaka, narezanih na tanko
- oko 800 g bijelog graha iz konzerve
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 grančice svježeg timijana, listići skinuti
- 2 grančice svježeg ružmarina, listići skinuti i sitno nasjeckani
- cvijet soli, usitnjeni ružmarin, listići timijana, maslinovo ulje, hrskavi grilani kruh – za posluživanje
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
- U gusenoj posudi od 5 litara zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj pancetu i poprži je sa svih strana, dok ne poprimi lijepu smećkastu boju i ne postane hrskava. Dok se panceta prži piletinu dobro posoli i popapri. Kad je panceta gotova, izvadi je i stavi na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
- U masnoći od pancete poprži piletinu, sa svake strane po 5-6 minuta. Radi to u nekoliko serija, da ne napraviš "gužvu" u posudi – kako bi se piletina sa svih strana ravnomjerno zapržila. Potom poprži i kobasice, također po 5-6 minuta sa svake strane. Prženu piletinu i kobasice izvadi iz posude kako je što poprženo i stavi sa strane.
- Poprži poriluk, komorač i ljutiku, lagano posoli i dodaj malo papra. Dinstaj 7-8 minuta, dok povrće ne omekša i ne počne poprimati lijepu zlatno-smeđu boju. Umiješaj češnjak i dinstaj još 1 minutu, dok sve ne zamiriše. Umiješaj ocijeđeni grah, pileći temeljac, cherry rajčice, timijan i ružmarin, 1 žličicu soli i ½ žličice papra. Pusti da zavrije.
- Dok se temeljac grije, nareži kobasice na komade od cca 1,5 cm. Kad temeljac s grahom zavrije, smanji vatru na slabu i dodaj piletinu, pancetu i komade kobasice. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 40 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira te se na vrhu formira fina smećkasta korica, a rajčice se počnu raspadati.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi 10-ak minuta prije posluživanja, Po želji prilikom posluživanja možeš preliti s malo maslinova ulja i/ili posuti ružmarinom, timijanom te cvijetom soli, kao i grilanim kruhom.