gastro postao
Zbog gustog karamel umaka s limunom, ovaj će kolač biti neodoljivo sočan, dok će osvježavajuće arome limuna razbiti slatkoću i težinu biskvita.
Pripremite jednostavan preljev s limunom i šećerom, stavite ga na dno posude za pečenje, a zatim se bacite na pripremu biskvita. Neka bude taman sladak i pomalo prozračan. To ćete postići dodavanjem snijega od bjelanjaka u smjesu.
Pecite oko pola sata ili dok se kolač ne zarumeni, a za to vrijeme pripremite tučeno slatko vrhnje. Dodati mu možete i začine po želji. Kolač preokrenite, pa uživajte u najslađim zalogajima ovog sočnog kolača.
Potrebno vam je:
- 160 g maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 2 limuna
- 200 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 170 ml mlijeka
- Ekstrakt vanilije
- Prstohvat soli
- Slatko vrhnje (za serviranje)
Postupak pripreme:
- U posudu stavite četiri žlice maslaca, dodajte smeđi šećer i kuhajte dok se sastojci ne povežu, oko dvije minute.
- Maknite s vatre i dodajte limun koji ste nasjeckali na tanke ploške.
- U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- U drugoj posudi izmiksajte ostatak maslaca i šećer dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte vaniliju i žumanjke.
- Miksajte postepeno dodajući suhe sastojke, a zatim i mlijeko.
- U trećoj posudi izmiksajte bjelanjke u snijeg.
- Pola bjelanjaka laganim pokretima umiješajte u kremu od žumanjaka, pa prebacite u posudu za pečenje na dno koje ste stavili limune u smeđem šećeru.
- Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
- Kada je kolač gotov, pustite da se ohladi desetak minuta, a zatim ga brzim pokretima preokrenite na tanjur.
- Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Sretni blagdani!