Sezonski biskvit kolač s aromatičnim začinima idealan je za pripremu u svako doba, a da biste u potpunosti uživali u slatkim okusima, dodajte mu tučeno slatko vrhnje ili kremu od krem sira. Također, odlično će se složiti još vruć s kuglicom sladoleda od vanilije.
Iako aromom neodoljivo podsjeća na omiljene medenjake, kolač pripremljen na ovaj način bit će daleko mekši, sočniji i spužvastiji od kolačića.
Želite li uživati u zdravijoj varijanti kolača, dio brašna zamijenite mljevenim orašastim plodovima poput oraha, lješnjaka ili badema.
Potrebno vam je:
- 200 g smeđeg šećera
- 80 g meda
- 1 žlica đumbira u prahu
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice praška za pecivo
- 220 g brašna
- 225 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 3 jaja
- Sok pola limuna
- Prstohvat mljevenog klinčića
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Prstohvat papra
- Prstohvat soli
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte smeđi šećer, med, đumbir, cimet, prašak za pecivo, sol, muškatni oraščić, klinčić, papar i jaja.
- Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Otopite maslac, pa ga dodajte smjesi.
- Dodajte brašno, a na kraju i mlijeko koje ste pomiješali s limunovim sokom.
- Dobro pomiješajte kako biste razbili grudice i prebacite u kalup za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite kolač oko pola sata, dok ne postane čvrst.
- Ohladite i poslužite.
U slast!