gastro postao
Ljubav prema klasičnom kruhu od banana i medenjacima pretvorili smo u nenadmašnu blagdansku kombinaciju. Začini i tamno smeđi šećer zaslužni su za intenzivan okus ovog kolača, a orasi za zanimljivu teksturu...
Banana bread, odnosno kruh od banane, već je dugi niz godina na popisu najpopularnijih slastica u svijetu. Oduševljava svojom jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim okusom. Ovih blagdana klasičan banana kruh pripremi u ponešto drugačijoj varijanti, s mnogo začina koji prizivaju blagdanski duh!
Sastojci:
- 100 g maslaca otopljeni, plus još za tavu
- 160 g brašna
- 150 g smeđeg šećera
- 2 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 2 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 vrlo zrele banane, pasirane
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 60 ml mlaćenice
- 60 ml melase
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- grubo nasjeckani orasi
- 180 g šećera u prahu
- 3 žlice punomasnog mlijeka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180° i premaži maslacem standardan kalup za kruh.
- U posudi umuti brašno, smeđi šećer, đumbir, cimet, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu, klinčiće i muškatni oraščić dok se dobro ne sjedine.
- U drugoj velikoj zdjeli umuti maslac, banane, jaja, mlaćenicu, melasu i vaniliju dok smjesa ne postane glatka.
- U mokre sastojke dodaj suhe sastojke i orahe i miješajte dok se ne sjedine. Izlij u pripremljenu posudu i rasporedi u ravnomjeran sloj.
- Peci dok čačkalica kojom si probola sredinu kolača ne izađe čista, oko sat vremena. Ostavi da se ohladi deset minuta, a zatim prebaci kolač na rešetki i pusti da se potpuno ohladi.
- U srednjoj zdjeli umuti šećer u prahu i dvije žlice mlijeka dok se ne sjedine. Premaži glazurom i pospi preostalim orasima. Neka se glazura stegne barem 30 minuta prije rezanja i posluživanja.
Dobar tek!