Ljeti nema boljeg načina pripreme hrane od roštilja! S time se slaže i blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, koja je s nama podijelila svoj genijalan recept za kofte od junetine, poslužene u lepinjama s vrlo zanimljivim namazom te umakom od kiselih krastavaca. Kakva kombinacija okusa i tekstura, za prste polizati!
Tajna je u dobro začinjenom mesu, koje nakon grilla mora ostati sočno, ali i u odličnom namazu od bijelog graha i Podravka jalapeño ketchupa te umaku od kiselih krastavaca koji ovom brzom i jednostavnom ljetnom jelu s grilla daju posebnu notu. Isprobaj i ti!
Pogledaj video recept:
Kofte s namazom od graha i jalapeño ketchupa
Sastojci - za kofte:
- 700 g mljevene junetine
- 1,5 žličica soli
- 1 luk
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- ½ žličice čili pahuljica
- 1 žličica mljevenog papra
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 4-6 tankih lepinjica
Sastojci - za namaz:
- 400 g Podravka bijelog graha iz konzerve
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica dimljene paprike
- 4 žlice Podravka jalapeño ketchupa
- 1 žlica maslinova ulja
Sastojci - za umak od kiselih krastavaca:
- 10 Podravka delikates kiselih krastavaca
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica majoneze
- prstohvat soli
Postupak:
- U zdjelu s mljevenom junetinom dodaj sol, nasjeckani luk, mljevenu crvenu papriku, čili pahuljice, papar i peršinov list. Sve dobro promiješaj pa na dlan stavi dio pripremljene mesne smjese, na to položi drveni štapić i dlanovima oblikuj kofte.
- Stavi kofte na zagrijanu rešetku roštilja i peci ih, uz okretanje, dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana.
- Tanke lepinjice kratko zapeci na grilu, dok malo ne narastu i dobiju boju s obje strane.
- U blender stavi ocijeđeni grah, dodaj nasjeckani češnjak, dimljenu papriku, Podravka jalapeño ketchup i maslinovo ulje pa sve dobro usitni.
- Nasjeckaj kisele krastavce, dodaj ih u zdjelicu s kiselim vrhnjem i majonezom, posoli i dobro promiješaj.
- Posluživanje: Na lepinjice nanesi namaz od graha, dodaj kofte, prelij ih umakom od kiselih krastavaca i posluži.