Ljeto je savršeno za lagane i fine zalogaje, no tko kaže da 'konkretno' jelo – u ovom slučaju teletina nadjevena pršutom, ne može biti podjednako sočna i zavodljiva.
Ako si ljubitelj jela saltimbocca alla Romana, jednog od najpopularnijih jela rimske kuhinje, onda će ti se svidjeti i ovaj recept jer također sljubljuje finu teletinu s pršutom, ali i aromatičnim umakom u kojem je kraljica – ljutika.
Talijanska kuhinja osvojila je svijet bogatstvom aroma i kombinacijama raznih okusa, pa se posebno veselimo pripremiti ovo profinjeno jelo koje je savršeno za neke svečanije prigode. Sviđa nam se kombinacija osušenih rajčica i bosiljka, s kojima se popunjavaju 'pukotine' u teletini, a sve je fino i sočno začinjeno umakom od ljutike i rajčica podlivenim bijelim vinom.
Ovo se jelo priprema s puno ljubavi i strpljenja, no konačan rezultat vrijedi svake uložene sekunde. Za što profinjeniji ukus posluži ga uz milanski rižoto (sa šafranom).
Teletina nadjevena pršutom
Sastojci (za 4 osobe):
- 10 osušenih rajčica iz ulja
- ½ vezice bosiljka
- 1 kg teleće ruže
- 5 ploški pršuta
- žlica maslaca
- žlica brašna
- 4 ljutike
- 100 ml suhog bijelog vina
- 400 ml telećeg temeljca
- 3 grapolo rajčice
- sol i papar
Postupak:
- Osušene rajčice dobro ocijedi (a ulje sačuvaj) pa ih nareži na trakice. Bosiljak isperi, posuši te mu otrgni listiće. Meso posuši i po dužini zareži 5 dubljih džepova s razmakom od 1,5-2 cm.
- U svaki džepić stavi po plošku pršuta smotanu po dužini, trakice osušenih rajčica i 5 listića bosiljka. Pečenku poveži kuhinjskim koncem te je natrljaj solju i paprom.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa u nju stavi plitku vatrostalnu zdjelu. U tavici zagrij 3 žlice ulja od rajčice pa prži meso sa svih strana oko 8 minuta. Onda ga premjesti u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i peci oko 3 sata.
- Umijesi brašno s maslacem te stavi smjesu u hladnjak. Ljutike oljušti i nareži na sitne kockice. U tavici zagrij preostalo ulje 30 minuta prije kraja pečenja, propirjaj ljutiku da postane staklasta, podlij je vinom i kuhaj oko 2 minute. Potom dodaj temeljac, pusti da zavrije pa smanji vatru i kuhaj oko 20 minuta dok se ne zgusne.
- Rajčice zareži na vrhu u obliku križa, kratko ih blanširaj, oguli, razreži na četvrtine pa im izvadi sjemenke. Očišćeno meso rajčica nareži na kockice.
- Umak od ljutike procijedi, vrati na vatru da zakipi, umiješaj maslac s brašnom da se zgusne, umiješaj rajčice i kuhaj oko 1 minutu. Umak posoli i popapri prema ukusu.
- Pečenku nareži na ploške, a u umak od ljutike i rajčica umiješaj umak od pečenja.