Recepti Doručak 30. rujna 2024.

Kod kuće napravi savršen pumpkin spice latte

Doručak
5 MIN
15 MIN
2
JEDNOSTAVNO
Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte
foto: Canva
Donosimo jednostavan recept za domaći pumpkin spice latte, kavu s okusom bundeve i omiljenih jesenskih začina

Sezona pumpkin spice latte kave svake godine širom svijeta izaziva različite reakcije – dok neki s nestrpljenjem čekaju prvi gutljaj, drugi okreću očima na sveprisutnost ovog Starbucksova sezonskog hita. No jedno je sigurno: riječ je o neodoljivo ukusnom piću.

Iako Hrvatska spada među pet EU zemalja koji nemaju ovaj popularni lanac kafića, nema razloga da si uskratiš uživanje u ovom kremastom i začinjenom napitku – možeš ga jednostavno pripremiti kod kuće.

Pumpkin spice Možda vas zanima... Kako napraviti pumpkin spice kod kuće Špajza pire od bundeve Možda vas zanima... PIRE OD BUNDEVE Kako ga napraviti i spremiti za zimu Špajza

Što je točno pumpkin spice latte?

Je li pumpkin spice latte samo napitak ili svojevrsna globalna pojava? Možda oboje? Jedno je sigurno: okus je toliko utješan da te odmah podsjeti na bakine kolače, večeri kada umotani u dekicu gledamo omiljenu seriju dok kiša kuca po prozoru. Dobro, možda smo malo otišli u patetiku, ali slatku...

Pumpkin Spice Latte | Author: Rawpixel.com/Freepik Pire od bundeve foto: Rawpixel.com/Freepik

Pumpkin spice latte - hit u Starbucksu već 21 godinu!

Priča o napitku pumpkin spice latte započela je 2003. godine kada je Starbucksova ekipa odlučila kreirati novu jesensku pitku poslasticu, ali nisu bili sigurni što. Nakon testiranja raznih okusa, od pite od jabuka do bundeve, došli su do savršene formule: kombinacija kave, pirea od bundeve, začina za pitu od bundeve i, naravno, šlaga. I tako se rodio legendarni pumpkin spice latte – i od tada svake godine osvaja svijet, šalicu po šalicu.

Da stvar bude zanimljivija, originalni napitak zapravo nije sadržavao bundevu! Tek 2015. Starbucks je dodao pravi pire od bundeve u recept, što je izazvalo oduševljenje među ljubiteljima. Od tada, Pumpkin spice latte iskreni je simbol jeseni.

Pumpkin Spice Latte | Author: Wahyu_t/Freepik Pumpkin Spice Latte foto: Wahyu_t/Freepik

Kako napraviti domaći pumpkin spice latte?

Naš recept za domaći pumpkin spice latte nije samo bolji od onog iz slavnog lanca kafića, već je i financijski povoljniji. Osim toga, kontroliraš sve sastojke, što znači da možeš prilagoditi napitak točno po svome ukusu.

Ovaj bogati napitak s kremastom bazom od pirea od bundeve, začinima za pitu od bundeve, šećerom i vanilijom savršeno utjelovljuje okuse jeseni. A najbolji dio? U svega nekoliko jednostavnih koraka možeš pripremiti ovaj topli napitak i uživati u njemu u udobnosti vlastitog doma.

Ne gasi ekran dok kuham

Pumpkin spice latte
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pire od bundeve 2 žlica
  • Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Šećer 2 žlica
  • Mlijeko 2 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žlica
  • Espresso 2 šalica
  • Vrhnje za šlag 0,25 šalica
Postupak
  1. U lončiću na srednje jakoj vatri zagrij 2 žlice pirea od bundeve, 1/2 žličice začina za pitu od bundeve i prstohvat svježe mljevenog crnog papra. Neprestano miješaj dok smjesa ne postane vruća i mirisna, otprilike 2 minute.


  2. Umiješaj 2 žlice šećera i nastavi miješati dok smjesa ne postane gusta i pjenušava, poput sirupa.


  3. Dodaj 2 šalice punomasnog mlijeka i 2 žlice ekstrakta vanilije. Izmiješaj sve zajedno, te lagano zagrijavaj, često miješajući i pazeći da mlijeko ne iskipi.


  4. Kada je mlijeko toplo, pažljivo ga izradi u pjenu pomoću štapnog miksera ili klasičnog blendera (drži poklopac čvrsto zatvoren ručnikom kako bi spriječio prskanje) dok ne postane pjenasto i glatko.  


  5. Pripremi 1/4 šalice espressa ili 1/3 do 1/2 šalice jake kave i podijeli između dvije šalice. Dodaj pjenasto mlijeko s bundevom.


  6. Na vrh stavi malo svježeg šlaga i po želji pospi dodatno začinom za pitu od bundeve, cimetom ili muškatnim oraščićem.


Isprobaj i ove prefine kave!

Espresso tonik kava Možda vas zanima... 3 prefina napitka od kave koje moraš isprobati Recepti Međimurska kava Možda vas zanima... Međimurska kava - desert i napitak u jednoj šalici Recepti banana kava Možda vas zanima... HIT NA TIKTOKU: Što kažeš na banana kavu? Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.