gastro postao
Dolması Enginar - turski naziv za lagano, zdravo i hranjivo jelo u kojem glavnu ulogu ima vrlo cijenjena artičoka
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 828
Artičoke
- 8 kom artičoka (listovi i srce)
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 kom limun
- 4 čaša voda
- 1 mala žlica sol
- 1 kom rajčica, crvena
Nadjev
- 1 šalica ulje maslinovo
- 6 kom luk ,crveni
- 1 žlica pistacije
- 0.50 šalica riža, nepolirana
- 1 mala žlica sol
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 mala žlica svježe mljeveni papar
Potrebno vam je
- 3 šalica voda
- 1 vezica peršin, list
- 0.50 vezica kopar
- 0.50 vezica menta
Priprema
- Odrežemo stabljike i donje listiće artičoka. Narežemo rajčice na ploške. Vodu s limunovim sokom, brašnom i soli stavimo na vatru pa neka provrije.
- U tome kuhamo artičoke oko pet minuta. Izvadimo ih i ocijedimo. Vodu maknemo s vatre. U vrućoj vodi riža neka stoji pola sata. Ocijedimo je.
- U tavi zagrijemo malo ulja pa na njemu pirjamo luk i pistacije. Dodamo rižu, sol, šećer, papar i pirjamo još pet minuta miješajući. Dodamo vode i kuhamo dok je riža ne upije. Maknemo s vatre pa umiješamo nasjeckane peršin, metvicu i kopar.
- Napunimo artičoke nadjevom od riže. Rajčicu narezanu na ploške smjestimo između punjenih artičoka i podlijemo s malo vode u kojoj su se kuhale.
- Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Kad je jelo gotovo, izvadimo ga i pustimo da se ohladi. Potom ga stavimo u hladnjak i poslužimo dobro rashlađeno.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'