Spoj shakshuke, pikantnog umaka, pečenog jajeta i svježeg bilja, s paprikama za savršen brunch ili ljetnu večeru
Punjenepaprike omiljeni su klasik na ljetnim stolovima, a sada dobivaju potpuno novu dimenziju spajajući se s još jednim popularnim jelom – shakshukom. Ove pečene punjene paprike pune se pikantnim umakom od rajčice i paprike, a na vrh dolazi jaje pečeno na oko, uz dodatak feta sira i svježeg korijandra. Rezultat je ukusno i iznenađujuće jelo koje će oduševiti obitelj i prijatelje.
Shakshuka, popularna na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, tradicionalno je doručak u kojem se jaja poširaju u pikantnom umaku od paprike i rajčice. Sastojci variraju ovisno o receptu, no baza se obično sastoji od luka i paprike, kuhanih s češnjakom, kimom, dimljenom paprikom i ljutim čilijem ili harissom, za dodatni "udarac" okusa.
Fina skashuka - u ovom receptu 'spremamo' je u papriku
foto: Manny NB/Unsplash
U ovom receptu koriste se sjeckani čili, koji donosi svjež, pikantan okus. Ako brineš o razini ljutine, slobodno izvadi sjemenke iz čilija, no ako voliš živjeti na rubu, ostavi ih unutra za jači okus.
Kako shakshukom napuniti paprike
Najveći izazov kod pripreme ovih punjenih paprika je uspješno smjestiti jaje unutar paprike, a da se ne izlije po tepsiji. Za ovo jelo odaberi paprike sa stabilnim, ravnim dnom koje će dobro stajati tijekom pečenja.
Također, koristi posudu za pečenje u kojoj će paprike biti čvrsto smještene kako bi se smanjila mogućnost prevrtanja.
Za ovaj recept super će funkcionirati debele raznobojne paprike ravnog dna
foto: Irene Kredenets/Unsplash
Kada dođe trenutak punjenja paprika, napravi udubinu unutar umaka od shakshuke dublju nego što misliš da je potrebno. I, iako možda obično razbijaš jaja izravno u tavu, ovdje ih najprije razbij u zdjelicu. Na taj način imat ćeš mnogo više kontrole prilikom stavljanja jaja u papriku.
Čuvanje i ponovno zagrijavanje
Umak od shakshuke može se pripremiti do tri dana unaprijed i čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Samo pazi da ga pustiš da se ohladi na sobnu temperaturu prije stavljanja u hladnjak, jer naglo hlađenje toplih umaka na bazi rajčice može ih učiniti kiselima.
Prije punjenja paprika, nježno zagrij umak u tavi dok ne počne lagano krčkati. Ako nije dovoljno vruć kada ga staviš u papriku, jaje se neće pravilno ispeći.
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 220°C. Otvori konzerve rajčica i istresi ih u veliku zdjelu. Čistim rukama zdrobi rajčice na komade veličine zalogaja.
U veliki pleh za pečenje posloži očišćene paprike prerezane na pola, tako da su okrenute prema gore (možeš ih puniti i po dužini - kao na fotografiji, tako ćeš po osobi dobiti 2 polovice).
Prelij ih sa 2 žlice ulja i posoli s pola žličice soli. Pokrij pleh folijom i peci u pećnici dok paprike ne omekšaju, otprilike 25 minuta.
Dok se paprike peku, zagrij preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i jednu nasjeckanu crvenu papriku te ih posoli s pola žličice soli. Kuhaj uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i postane proziran, 8-10 minuta.
Dodaj čili, češnjak, kumin i papriku u tavu te kuhaj uz često miješanje dok ne zamirišu, otprilike 1 minutu. Umiješaj rajčice i pusti da zakuha na visokoj vatri, a zatim smanji vatru na srednje nisku i kuhaj, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne, otprilike 10 minuta. Dodaj korijander i, po potrebi, dosoli.
Izvadi pleh s paprikama iz pećnice i skini foliju. Smanji temperaturu pećnice na 190°C. U paprike žlicom dodaj shakshuka umak.
Razbij jaje u zdjelicu. Žlicom napravi udubinu u sredini šakšuka smjese u jednoj od paprika, pa u tu udubinu pažljivo ulij jaje.
Udubina treba biti otprilike 4 cm duboka i gotovo široka koliko i paprika kako bi jaje stalo. Ponavljaj postupak s preostalim jajima i paprikama te lagano posoli jaja.
Nastavi peći punjene paprike dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu tekući, 15-20 minuta.
Na kraju, pospi paprike svježim korijanderom i izmrvljenim feta sirom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
233 kcal
11 %
MASTI
16,00 g
22 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
10,00 g
3 %
PROTEINI
10,00 g
20 %
Ostatak umaka i punjenih paprika čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana. No, imaj na umu da jaje neće dobro podnijeti zagrijavanje. Ako ostane viška, preporučuje se baciti taj dio punjene paprike i sačuvati ostatak.