Recepti Povrće 22. kolovoza 2024.

Punjene paprike na bliskoistočni način

Povrće
15 MIN
50 MIN
6
SREDNJE
punjene  paprike
Shakshuka punjene paprike
foto: Cleanfoodcrush/Pinterest
Spoj shakshuke, pikantnog umaka, pečenog jajeta i svježeg bilja, s paprikama za savršen brunch ili ljetnu večeru

Punjene paprike omiljeni su klasik na ljetnim stolovima, a sada dobivaju potpuno novu dimenziju spajajući se s još jednim popularnim jelom – shakshukom. Ove pečene punjene paprike pune se pikantnim umakom od rajčice i paprike, a na vrh dolazi jaje pečeno na oko, uz dodatak feta sira i svježeg korijandra. Rezultat je ukusno i iznenađujuće jelo koje će oduševiti obitelj i prijatelje.

Shakshuka, popularna na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, tradicionalno je doručak u kojem se jaja poširaju u pikantnom umaku od paprike i rajčice. Sastojci variraju ovisno o receptu, no baza se obično sastoji od luka i paprike, kuhanih s češnjakom, kimom, dimljenom paprikom i ljutim čilijem ili harissom, za dodatni "udarac" okusa.

shakshuka Možda vas zanima... Najbolji recept za shakshuku koji smo ikada probali! Recepti

shakshuka | Author: Manny NB/Unsplash Fina skashuka - u ovom receptu 'spremamo' je u papriku foto: Manny NB/Unsplash

U ovom receptu koriste se sjeckani čili, koji donosi svjež, pikantan okus. Ako brineš o razini ljutine, slobodno izvadi sjemenke iz čilija, no ako voliš živjeti na rubu, ostavi ih unutra za jači okus.

Kako shakshukom napuniti paprike

Najveći izazov kod pripreme ovih punjenih paprika je uspješno smjestiti jaje unutar paprike, a da se ne izlije po tepsiji. Za ovo jelo odaberi paprike sa stabilnim, ravnim dnom koje će dobro stajati tijekom pečenja.

Također, koristi posudu za pečenje u kojoj će paprike biti čvrsto smještene kako bi se smanjila mogućnost prevrtanja.

paprike | Author: Irene Kredenets/Unsplash Za ovaj recept super će funkcionirati debele raznobojne paprike ravnog dna foto: Irene Kredenets/Unsplash

Kada dođe trenutak punjenja paprika, napravi udubinu unutar umaka od shakshuke dublju nego što misliš da je potrebno. I, iako možda obično razbijaš jaja izravno u tavu, ovdje ih najprije razbij u zdjelicu. Na taj način imat ćeš mnogo više kontrole prilikom stavljanja jaja u papriku.

Čuvanje i ponovno zagrijavanje

Umak od shakshuke može se pripremiti do tri dana unaprijed i čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Samo pazi da ga pustiš da se ohladi na sobnu temperaturu prije stavljanja u hladnjak, jer naglo hlađenje toplih umaka na bazi rajčice može ih učiniti kiselima.

Prije punjenja paprika, nježno zagrij umak u tavi dok ne počne lagano krčkati. Ako nije dovoljno vruć kada ga staviš u papriku, jaje se neće pravilno ispeći.

punjene  paprike | Author: Cleanfoodcrush/Pinterest Paprike punjene shakshukom foto: Cleanfoodcrush/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Punjene paprike na bliskoistočni način
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pelati iz konzerve 2 kom
  • Paprika babura 6 kom
  • Paprika 1 kom
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Luk 1 kom
  • Sol 1 žličica
  • Chili 0,50 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Kumin 1,50 žličica
  • Dimljena paprika 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Korijander - listići 2 žlica
  • Jaje 6 kom
  • Feta sir 120 g
Postupak
  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 220°C. Otvori konzerve rajčica i istresi ih u veliku zdjelu. Čistim rukama zdrobi rajčice na komade veličine zalogaja.


  2. U veliki pleh za pečenje posloži očišćene paprike prerezane na pola, tako da su okrenute prema gore (možeš ih puniti i po dužini - kao na fotografiji, tako ćeš po osobi dobiti 2 polovice).

    Prelij ih sa 2 žlice ulja i posoli s pola žličice soli. Pokrij pleh folijom i peci u pećnici dok paprike ne omekšaju, otprilike 25 minuta.


  3. Dok se paprike peku, zagrij preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i jednu nasjeckanu crvenu papriku te ih posoli s pola žličice soli. Kuhaj uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i postane proziran, 8-10 minuta.


  4. Dodaj čili, češnjak, kumin i papriku u tavu te kuhaj uz često miješanje dok ne zamirišu, otprilike 1 minutu. Umiješaj rajčice i pusti da zakuha na visokoj vatri, a zatim smanji vatru na srednje nisku i kuhaj, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne, otprilike 10 minuta. Dodaj korijander i, po potrebi, dosoli.


  5. Izvadi pleh s paprikama iz pećnice i skini foliju. Smanji temperaturu pećnice na 190°C. U paprike žlicom dodaj shakshuka umak.


  6. Razbij jaje u zdjelicu. Žlicom napravi udubinu u sredini šakšuka smjese u jednoj od paprika, pa u tu udubinu pažljivo ulij jaje.

    Udubina treba biti otprilike 4 cm duboka i gotovo široka koliko i paprika kako bi jaje stalo. Ponavljaj postupak s preostalim jajima i paprikama te lagano posoli jaja.


  7. Nastavi peći punjene paprike dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu tekući, 15-20 minuta.


  8. Na kraju, pospi paprike svježim korijanderom i izmrvljenim feta sirom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

233 kcal

11 %

MASTI

16,00 g

22 %

KOLESTEROL

0,19 g

0 %

UH

10,00 g

3 %

PROTEINI

10,00 g

20 %

Ostatak umaka i punjenih paprika čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana. No, imaj na umu da jaje neće dobro podnijeti zagrijavanje. Ako ostane viška, preporučuje se baciti taj dio punjene paprike i sačuvati ostatak.

Isprobaj i ove recepte s paprikama!

paprike Možda vas zanima... 10 top recepata s paprikama - punjene, pečene, na pizzi... Recepti pečene paprike Možda vas zanima... Savršenstvo: Pečene paprike s vrhnjem i češnjakom Špajza Pečene punjene paprike Možda vas zanima... Ne možemo im odoljeti: Pečene punjene paprike Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.