Recepti Kruh i pecivo 05. svibnja 2025.

Punjeni uštipci još su nam draži od 'običnih', praznih

Kruh i pecivo
25 MIN
8 MIN
4
SREDNJE
Sinjski uštipci
Uštipci - prazni ili punjeni - pitanje ukusa
foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno 'običnim' ili praznim uštipcima?! A što tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen?

Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno 'običnim' ili praznim uštipcima?! A što tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen? 

Tijesto za klasične uštipke jednostavno napuniš naribanim sirom i šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodima (naravno, odlična je i kombinacija više njih!), dodaš malo povrća, maslina, začina, pesto, umak od rajčice... Potom ih preklopiš i pržiš kao klasične uštipke.

Zamisli iznenađenje svojih ukućana koji očekuju klasične, prazne uštipke i onda zagrizu u ovo divno punjeno čudo... U nastavku donosimo odličan recept za punjene uštipke, isprobaj ga i javi nam dojmove!

Ne gasi ekran dok kuham

Punjeni uštipci
25 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Voda 300 ml
  • Svježi kvasac 20 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Šećer 1 žličica
NADJEV
Sastojci
  • Sir 200 g
  • Kuhana šunka 150 g
  • Masline
  • Pesto od bosiljka
Postupak
  1. U mlakoj vodi rastopi kvasac i šećer, pa ostavi 5–10 minuta da zapjeni, potom ga dodaj ostalim sastojcima i umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže oko sat i pol, odnosno dok se ne udvostruči.


  2. Tijesto podijeli na 8 kuglica i svaku razvaljaj u krug promjera oko 15 cm. Na jednu polovicu stavi sir, šunku i dodatke po želji. Preklopi tijesto u oblik polumjeseca i stisni rubove (možeš i vilicom).

    Tijesto možeš razvaljati i u komadu pa ga nožem podijeliti na kvadrate te dalje postupajti na isti način.


  3. Pusti punjene uštipke da se dižu još 15-ak minuta pa ih prži u ulju zagrijanom na 170-180 stupnjeva (ubaci komadić tijesta u ulje za provjeru, ako se zapjeni, ulje je spremno).


  4. Prži uštipke 3-4 minute pa ih okreni i prži dok ne uhvate lijepu boju. Stavi ih na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće i posluži odmah, dok su još topli.


Isprobaj i ove varijante tradicionalnih uštipaka, poderanih gaća, langoša...

Hercegovački uštipci Možda vas zanima... Slasni i masni... hercegovački uštipci Recepti poderane gaće Možda vas zanima... RECEPT DANA Najslasnije i najmasnije poderane gaće Recepti Možda vas zanima... Langoši sa slasnim umakom, mladim lukom i rotkvicama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.