Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno 'običnim' ili praznim uštipcima?! A što tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen?
Postoji li osoba koja može odoljeti klasičnim, odnosno 'običnim' ili praznim uštipcima?! A što tek reći na one punjene od kojih rastu zazubice na sam spomen?
Tijesto za klasične uštipke jednostavno napuniš naribanim sirom i šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodima (naravno, odlična je i kombinacija više njih!), dodaš malo povrća, maslina, začina, pesto, umak od rajčice... Potom ih preklopiš i pržiš kao klasične uštipke.
Zamisli iznenađenje svojih ukućana koji očekuju klasične, prazne uštipke i onda zagrizu u ovo divno punjeno čudo... U nastavku donosimo odličan recept za punjene uštipke, isprobaj ga i javi nam dojmove!
Ne gasi ekran dok kuham
Punjeni uštipci
25 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
500
g
Voda
300
ml
Svježi kvasac
20
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
1
žličica
Šećer
1
žličica
NADJEV
Sastojci
Sir
200
g
Kuhana šunka
150
g
Masline
Pesto od bosiljka
Postupak
U mlakoj vodi rastopi kvasac i šećer, pa ostavi 5–10 minuta da zapjeni, potom ga dodaj ostalim sastojcima i umijesi glatko, elastično tijesto. Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže oko sat i pol, odnosno dok se ne udvostruči.
Tijesto podijeli na 8 kuglica i svaku razvaljaj u krug promjera oko 15 cm. Na jednu polovicu stavi sir, šunku i dodatke po želji. Preklopi tijesto u oblik polumjeseca i stisni rubove (možeš i vilicom).
Tijesto možeš razvaljati i u komadu pa ga nožem podijeliti na kvadrate te dalje postupajti na isti način.
Pusti punjene uštipke da se dižu još 15-ak minuta pa ih prži u ulju zagrijanom na 170-180 stupnjeva (ubaci komadić tijesta u ulje za provjeru, ako se zapjeni, ulje je spremno).
Prži uštipke 3-4 minute pa ih okreni i prži dok ne uhvate lijepu boju. Stavi ih na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće i posluži odmah, dok su još topli.
Isprobaj i ove varijante tradicionalnih uštipaka, poderanih gaća, langoša...