Moram priznati da nikad nisam bila odveć luda za tim masnim komadima tijesta koje sam obično sretala na kojekakvim seoskim proslavama. Dok su svi veselo kidali komade tih lepinja, ja sam bila ono dijete koje je skakutalo za šećernom vatom, gumenim bombonima i šarenim lizalicama.
Moja ljubav prema poderanim gaćama, lepinjama ili lanogšima, kako god ih zvali, dogodila se na jednom putovanju kroz Sloveniju gdje su nam ih poslužili na malo drugačiji način, premazane krastavcima u vrhnju, s češnjakom, rotkvicama i naribanim svježim hrenom.
Kad smo za zadatak dobili osmisliti jelo koje će se iskombinirati s Argeta humusom, nisam posezala u tuđe kuhinje, odmah su mi pali na pamet langoši i umak od humusa. Volim ta naša blogerska druženja, svu tu pozitivnu energiju i zaista je nemoguće da nešto pođe po zlu pa sam se ovaj put usudila na tom druženju prvi put u životu raditi langoše.
Zahvaljujući ovom druženju sam našla još jedan savršen recept za party hranu i jedva čekam iduću priliku da ga ponovim.
Kasandrin recept pronađite u nastavku, a kako nam je bilo na Argeta meetup-u, pogledajte u videu.
Potrebno vam je:
- 300 grama kuhanog krumpira
- 500 grama glatkog brašna
- žlica soli
- žličica šećera
- 1 kocka svježeg kvasca
- 2 dcl mlake vode
- 1 litra ulja za pečenje
Umak od humusa:
- Teglica Argeta Natur humusa
- 3 žlice milerama
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar
- žlica soka od limuna
- rotkvice, mladi luk, panceta
Postupak pripreme:
- Krumpir sam ogulila i stavila ga kuhati narezanog na kockice u slanu vodu.
- U mlakoj sam vodi rastopila kvasac, žličicu šećera i prstohvat brašna i pustila da se diže.
- Kuhani krumpir sam zgnječila, prohladila i dodala ga u brašno. Dodala sam još soli i ulila nadošli kvasac.
- Ako vam je tijesto premekano, dodajte još brašna, u obrnutom slučaju, samo dodajte još vode.
- Tijesto mora biti glatko. Pustila sam ga da se diže pola sata, a za to vrijeme sam pripremila umak od humusa.
- Humus sam pomiješala s mileramom, sitno nasjeckala dva češnja češnjaka, popaprila i dodala malo soli te žlicu soka od limuna.
- Pripremila sam i rotkvice koje sam sjeckala na sitne štapiće te mladi luk čiji sam zeleni dio također rezala na sitne tanke kolutiće.
- Šnite pancete sam stavila na papir za pečenje i u pećnicu zagrijanu na 230 stupnjeva dok se nisu zazlatile i bile savršeno hrskave.
- Taj proces je trajao svega pet minuta. Izvadila sam pancetu na papirnate ručnike i pustila da se ohlade.
- Taman nam se tijesto diglo te sam krenula raditi langoše. Uzela sam duboku i široku tavu, ulila litru ulja te otkidala komade tijesta, oblikovala kuglice i iz kuglica razvlačila stanjene lepinjice veličine dlana. Usporedila bih to s mini pizzama.
- Na vrelom ulju langošima treba tek koja minuta s jedne strane pa sam morala biti dosta brza i pažljiva da ne bi koja zagorjela.
- Pržene langoše sam premazala umakom od Argeta Natur humusa, posipala sjeckanim mladim lukom i rotkvicama te na kraju dodala hrskavu pancetu koju sam usitnila samo malo među prstima.
Dobar tek!