Recepti 13. listopada 2014.

Purica s narančom

Purica s narančom
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite puricu s narančom koja će mesu dati posebnu mekoću i okus

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 61

Potrebno vam je

  • 1 kom puran (cijeli, prosjek)
  • 40 g maslac, slani
  • šafran
  • 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 500 g pileći temeljac
  • cajenski papar
  • 3 žlica marsala vino
  • 2 žlica marmelada od marelica
  • 1 žlica zgušnjivač za umake

Priprema

  1. Maslac otopite te mu dodajte šafran, a naranče operite, naribajte im koricu a jednu naranču narežite na tanje ploške.
  2. Puricu operite, posušite i začinite soli i paprom a unutrašnjost purice napunite naribanom koricom naranče.
  3. Ploške naranče umočite u rastopljeni maslac sa šafranom, posolite, popaprite i položite između kože i mesa purice.Preostalu naranču narežite na četvrtine i stavite u puricu.
  4. Otvor na purici zatvorite drvenim čačkalicama, a krila i batke povežite koncem za kuhanje.
  5. Položite je na lim za pečenje i premažite preostalim maslacem. Prekrijte je aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva oko tri i pol sata. Tijekom pečenja polijevajte je juhom a nakon prvih sat i pol pečenja uklonite foliju te nastavite peći bez nje.
  6. Pečenu puricu premjestite u zdjelu za posluživanje i ostavite je još neko vrijeme u pećnici da miruje.
  7. Tekućinu od pečenja procijedite da uklonite masnoću, umiješajte marsalu i marmeladu pa kuhajte još pet minuta, dodajte zgušnjivač i začinite po potrebi. Umak poslužite u zasebnoj posudi.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.