Svi već znamo koji će se kolači naći na božićnom stolu – orahnjača, makovnjača, vanilin kiflice i drugi sitni kolači… No zašto ne iznenaditi goste i za božićnu večeru pripremiti im nešto drugačije, na žlicu, a slatko?! Ako se odlučiš gostima za blagdane (a možeš i kad nisu blagdani) pripremiti neko slatko iznenađenje, oduševit ćete ova dekadentna krema od čokolade i kave.
Krema u ovoj verziji koju donosimo u receptu – uz dodatak cimeta i kajenske papričice – dobiva pravi božićni štih. Priprema ovog deserta ukupno traje oko 45 minuta, no postoji i važna napomena – krema se treba pripremiti dan unaprijed te ostaviti u hladnjaku sve do posluživanja. Tada će biti najukusnija!
Blagdanska krema od čokolade
Sastojci:
- 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 žličica instant espresso praha
- 1 žličica cimeta u prahu
- ¼ žličice kajenske papričice u prahu
- 2 žlice likera od kave
- 180 g kvalitetne tamne čokolade
- 6 žumanjaka od većih jaja
- 2 žlice šećera u prahu
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva.
- U manjoj posudi na slaboj vatri zagrijavaj vrhnje, instant espresso prah te začine. Kuhaj 10-ak minuta, dok ne zavrije. Makni s vatre i umiješaj liker od kave.
- Stavi čokoladu u vatrostalnu posudu i prelij je vrelim aromatiziranim vrhnjem. Pusti da stoji oko minutu, potom miješaj pjenjačom dok de dobiješ potpuno glatku jednoličnu smjesu.
- U drugoj posudi izmiksaj jaja i šećer. Polagano dodaj u kremu uz neprestano miješanje pjenjačom. Procijedi i pusti da se hladi na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
- Napuni kremu u vatrostalne zdjelice i stavi u pleh te u njega pažljivo ulij vrelu vodu kako ne bi kapnula u kremu. Stavi u pećnicu na 25 minuta, pazi da kremu ne prepečeš.
- Izvadi iz pećnicu, stavi kalupe na hladnu rešetku i pusti da se hladi oko pola sata. Potom ohladi u hladnjaku minimalno 3 sata, ali najbolje je preko noći.