Recepti 13. listopada 2014.

Riža na mlijeku s narančama

Riža na mlijeku s narančama
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni desert Siniša Čagalj obogatio je mirisnim narančama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 868

Potrebno vam je

  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 150 g riža, nepolirana
  • 60 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 3 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 40 g listići badema
  • 2 kom bjelanjak kokošji
  • 40 g maslac, neslani
  • 1 kom narančina kora
  • 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 2 žlica liker od naranče
  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Naranče tri puta prokuhajte da nestane njihova gorčina. Svaki put kuhajte petnaestak minuta na laganoj vatri, vodu nakon kuhanja bacite i naranče operite i ovaj postupak ponovite još dva puta. Nakon toga narančama ogulite koru i meso naranče filetirajte.
  2. Mlijeko zajedno s rižom, 30 g šećera, vanilin šećerom i naribanom koricom iz jedne naranče kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući 20 minuta. Na tavi bez ulja kratko prepecite listiće badema.
  3. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg i postepeno u njega dodajte ostali šećer (30 g).
  4. Filetirane naranče narežite na male komadiće, 10 dijelova ostavite za ukrašavanje.
  5. U kuhanu rižu dodajte listiće badema, pola maslaca (20 g), komadiće naranče, cimet, sok od naranče, liker i na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prebacite u veću vatrostalnu posudu (cca 20x25 cm) koju ste prethodno premazali maslacem (ili u nekoliko manjih posudica), posložite na nju dijelove naranče i lagano ih utisnite u smjesu.
  6. Pecite 25 minuta u pećnici predgrijanoj na 160°C i nakon toga prelijte rastopljenim ostatkom maslaca, po želji malo zaprašite sa šećerom u prahu i pecite još 15 minuta na 180°C. Rižu poslužite toplu, ali jednako je ukusna i hladna.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.