gastro postao
Tradicionalni desert Siniša Čagalj obogatio je mirisnim narančama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 868
Potrebno vam je
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 150 g riža, nepolirana
- 60 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 3 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 40 g listići badema
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 40 g maslac, neslani
- 1 kom narančina kora
- 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 2 žlica liker od naranče
- šećer, u prahu
Priprema
- Naranče tri puta prokuhajte da nestane njihova gorčina. Svaki put kuhajte petnaestak minuta na laganoj vatri, vodu nakon kuhanja bacite i naranče operite i ovaj postupak ponovite još dva puta. Nakon toga narančama ogulite koru i meso naranče filetirajte.
- Mlijeko zajedno s rižom, 30 g šećera, vanilin šećerom i naribanom koricom iz jedne naranče kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući 20 minuta. Na tavi bez ulja kratko prepecite listiće badema.
- Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg i postepeno u njega dodajte ostali šećer (30 g).
- Filetirane naranče narežite na male komadiće, 10 dijelova ostavite za ukrašavanje.
- U kuhanu rižu dodajte listiće badema, pola maslaca (20 g), komadiće naranče, cimet, sok od naranče, liker i na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prebacite u veću vatrostalnu posudu (cca 20x25 cm) koju ste prethodno premazali maslacem (ili u nekoliko manjih posudica), posložite na nju dijelove naranče i lagano ih utisnite u smjesu.
- Pecite 25 minuta u pećnici predgrijanoj na 160°C i nakon toga prelijte rastopljenim ostatkom maslaca, po želji malo zaprašite sa šećerom u prahu i pecite još 15 minuta na 180°C. Rižu poslužite toplu, ali jednako je ukusna i hladna.