Recepti 13. listopada 2014.

Rustikalni kruh

Rustikalni kruh
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh kojemu čete teško odoljeti

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 111

Kiselo tijesto

  • 225 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica suhi kvasac
  • 3 dl voda

Krušno tijesto

  • 350 g pšenično brašno, bijelo
  • 25 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
  • 1.50 mala žlica sol
  • 1.50 mala žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica suhi kvasac
  • 1 mala žlica ulje suncokretovo
  • 2 dl voda

Posipanje

  • 2 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica raženo brašno ( 60% ekstrah.)

Priprema

  1. Priprema kiselog tijesta: Uspite u zdjelu oštro brašno. Umiješajte kvasac i u sredini napravite udubinu. Ulijte toplu vodu, dobro promiješajte žlicom. Pokrijte krpom i ostavite 2-3 dana na sobnoj temperaturi. Dva puta na dan promiješajte i poškropite vodom.
  2. Priprema krušnog tijesta: U zdjeli umiješajte oštro brašno, sol, šećer i kvasac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite kiselo tijesto, ulje i toplu vodu. Izmiješajte mekano tijesto.
  3. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
  4. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže sat i pol. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
  5. Oblikujte okrugli kruh i stavite ga u nauljen kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još jedan sat. Prije nego što ćete kruh staviti u pećnicu po površini ga pospite s običnim i raženim brašnom i zarežite ga nožem po površini, s tri reza po duljini i tri reza po širini.
  6. Pecite kruh 40 do 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220 stupnjeva C, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnu boju i ne olakša.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.