gastro postao
Kruh kojemu čete teško odoljeti
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 111
Kiselo tijesto
- 225 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica suhi kvasac
- 3 dl voda
Krušno tijesto
- 350 g pšenično brašno, bijelo
- 25 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
- 1.50 mala žlica sol
- 1.50 mala žlica šećer, kristal
- 1 mala žlica suhi kvasac
- 1 mala žlica ulje suncokretovo
- 2 dl voda
Posipanje
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica raženo brašno ( 60% ekstrah.)
Priprema
- Priprema kiselog tijesta: Uspite u zdjelu oštro brašno. Umiješajte kvasac i u sredini napravite udubinu. Ulijte toplu vodu, dobro promiješajte žlicom. Pokrijte krpom i ostavite 2-3 dana na sobnoj temperaturi. Dva puta na dan promiješajte i poškropite vodom.
- Priprema krušnog tijesta: U zdjeli umiješajte oštro brašno, sol, šećer i kvasac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite kiselo tijesto, ulje i toplu vodu. Izmiješajte mekano tijesto.
- Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
- Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže sat i pol. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
- Oblikujte okrugli kruh i stavite ga u nauljen kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još jedan sat. Prije nego što ćete kruh staviti u pećnicu po površini ga pospite s običnim i raženim brašnom i zarežite ga nožem po površini, s tri reza po duljini i tri reza po širini.
- Pecite kruh 40 do 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220 stupnjeva C, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnu boju i ne olakša.