Sočne kozice, hrskava salata i bogat umak od soje i majoneze čine ovu salatu s kozicama neodoljivim izborom za ukusan i hranjiv obrok
Japanska kuhinja poznata je po spajanju jednostavnih sastojaka u skladne i profinjene okuse. Ova salata s kozicama nije iznimka – kombinira hrskavu svježinu povrća, nježnu teksturu kozica i kremasti umak od majoneze, soje i sezama. Svaki zalogaj donosi bogatstvo umamija, blagu kiselkastu notu rižinog octa i orašasti okus tostiranog sezamovog ulja.
Brz i hranjiv obrok
Jedna od najvećih prednosti ove salate jest njena brzina pripreme – idealna je za užurbane dane kada želiš pojesti nešto zdravo i ukusno bez dugog stajanja u kuhinji. Ako još nisi isprobao umak na bazi majoneze i soje, pripremi se za pravo otkriće – toliko je dobar da će postati tvoj novi omiljeni dodatak raznim jelima.
Salata s kozicama i avokadom
foto: SheerLuxe/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata s kozicama i avokadom
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Majoneza
0,50
šalica
Soja umak
3
žlica
Rižin ocat
3
žlica
Sezamovo ulje
2
žlica
Svježi đumbir
0,50
žličica
Šećer
0,25
žličica
Kozice
700
g
Rimska salata
3
kom
Avokado
2
kom
Krastavac
2
kom
Mladi luk
0,25
šalica
Sjemenke bijelog sezama
Sriracha umak
Limeta - kriške
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj majonezu, sojin umak, rižin ocat, oba ulja, sitno nasjeckan đumbir i šećer. Dodaj očišćene kuhane kozice i na rezance narezanu salatu, pa sve dobro promiješaj kako bi se sastojci ravnomjerno obložili umakom.
Na vrh dodaj avokado narezan na kockice, tanko narezane krastavce i mladi luk. Pospi sezamom i, ako voliš ljuto, dodaj malo sriracha umaka. Posluži s kriškama limete za dodatnu svježinu.