gastro postao
Nenadmašni umak s kojim uvijek možete poboljšati okus druge hrane
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 37
Potrebno vam je
- 2000 g rajčica, crvena
- 1 dl ulje suncokretovo
- 1 kom češnjak
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 kom čili papričica
- 5 list list bosiljka
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Za trenutak na vruće ulje bacite sitno nasjeckanu glavicu češnjaka (pazite da ne požuti), tek toliko da ulje poprimi miris češnjaka. Odmah u to uspite oguljenu i na male kockice nasjeckanu rajčicu. (Da bi se rajčica lakše ogulila potrebno je da je na 5 – 6 sekundi potopite u ključalu, a zatim u hladnu vodu, a potom ogulite).
- Kuhajte na laganoj vatri, uz često miješanje, dovoljno dugo da se rajčica potpuno skaši. Dodajte žličicu šećera da umak ne bude kiseo. Pri kraju dodajte sol, papar i zdrobljene ljute papričice.
- Pred sam kraj bogato pospite natrganim listom bosiljka, promiješajte, sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađenu šalšu punite u manje plastične čaše i stavite u zamrzivač.