gastro postao
Kremaste šampite bude sjećanja na neke slađe dane. Vrijeme je da se toliko jednostavan, ali pomalo zaboravljen kolač vrati u vaše kuhinje.
Izradite sočan biskvit i premažite ga pahuljastom kremom od bjelanjaka i šećera. Jednostavnije ne može, a okusi koje ćete dobiti odvest će vas u neka sretnija vremena, bez briga i brojanja kalorija. Odrežite još jedan komad i pozovite prijatelje pa se zajedno prisjetite čija baka radi najbolje šampite. Za izradu ovog dobro poznatog kolača bit će vam potrebno svega pola sata. Zatim ga kratko ohladite i spremni ste za uživanje. Baš kao nekada.
Potrebno vam je:
- 500 grama šećera
- 7 jaja
- 70 ml mlijeka
- 70 ml ulja
- 100 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml vode
Priprema:
- Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke miksajte sa 100 g šećera šećera dok ne postanu pjenasti, dodajte im mlijeko i ulje.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ubacite u jaja i dobro pomiješajte.
- Prebacite u kalup i pecite 10 do 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Za to vrijeme posudu u koji ste dodali vodu stavite na srednju vatru.
- Kad se zagrije, dodajte ostatak šećera i pustite da se otopi.
- Kada se pojave prvi mjehurići, maknite s vatre.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
- Lagano dodajte sirup od šećera i vode i nastavite miješati dok se ne poveže.
- Biskvit koji se ohladio premažite kremom i ohladite.
Dobar tek!