Recepti 25. srpnja 2018.

Šaumšnite (šampite): Povratak u sretno djetinstvo

šampita
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremaste šampite bude sjećanja na neke slađe dane. Vrijeme je da se toliko jednostavan, ali pomalo zaboravljen kolač vrati u vaše kuhinje.

Izradite sočan biskvit i premažite ga pahuljastom kremom od bjelanjaka i šećera. Jednostavnije ne može, a okusi koje ćete dobiti odvest će vas u neka sretnija vremena, bez briga i brojanja kalorija. Odrežite još jedan komad i pozovite prijatelje pa se zajedno prisjetite čija baka radi najbolje šampite. Za izradu ovog dobro poznatog kolača bit će vam potrebno svega pola sata. Zatim ga kratko ohladite i spremni ste za uživanje. Baš kao nekada.

sastojci za kremu | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebno vam je:

  • 500 grama šećera
  • 7 jaja
  • 70 ml mlijeka
  • 70 ml ulja
  • 100 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml vode

Priprema:

  1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Žumanjke miksajte sa 100 g šećera šećera dok ne postanu pjenasti, dodajte im mlijeko i ulje.
  3. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ubacite u jaja i dobro pomiješajte.
  4. Prebacite u kalup i pecite 10 do 15 minuta na 200 stupnjeva.
  5. Za to vrijeme posudu u koji ste dodali vodu stavite na srednju vatru.
  6. Kad se zagrije, dodajte ostatak šećera i pustite da se otopi.
  7. Kada se pojave prvi mjehurići, maknite s vatre.
  8. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  9. Lagano dodajte sirup od šećera i vode i nastavite miješati dok se ne poveže.
  10. Biskvit koji se ohladio premažite kremom i ohladite.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.