Odličan recept za popularne hand pies koji smo pronašli u novoj kuharici glumice Sanje Vejnović nazvanoj "Slatki život"
Nije tajna da je glumica Sanja Vejnović odlična kuharica i majstorica za fine kolače. Nije tajna niti da ova poznata domaća glumica iza sebe ima jednu superuspješnu kuharicu "Iz moje kuhinje, s ljubavlju", ali ni to da je nedavno izdala novu kuharicu "Slatka kuharica" u kojoj donosi više od 110 recepata za neodoljive slastice, od domaćih do modernih.
Obje Sanjine kuharice, osim što su pune odličnih, provjerenih recepata, donose i korisne savjete, ali i raskošne fotografije Sanjina supruga i glavnog degustatora njezinih delicija, uglednog filmskog snimatelja i fotografa Gorana Mećave.
Nama je Sanjin "Slatki život" (koji je,kao i Sanjinu prvu kuharicu, izdao Mozaik knjiga) odmah po izlasku postao jedan od glavnih izvora inspiracije za pripremu slastica, posebno sada u ovo predblagdansko vrijeme. I zato donosimo odličan recept iz nove kuharice Sanje Vejnović za pitice od jabuka, popularne hand pies, koje su tako ukusne, i tako lijepo izgledaju! Recept je u nastavku...
"Slatki život" Sanje Vejnović
foto: Mislav Udovičić
Hand pies od jabuka
foto: Goran Mećava
Ne gasi ekran dok kuham
Pitice od jabuka (hand pies) - recept Sanje Vejnović
45 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Brašno
360
g
Šećer
2
žlica
Sol
1
prstohvat
Maslac
225
g
Voda
6
žlica
NADJEV
Sastojci
Šećer
40
g
Maslac
30
g
Jabuka
4
kom
Cimet
0,50
žličica
Sok od limuna
1
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Marcipan
50
g
Jaje
1
kom
Turbinado (smeđi) šećer
1
žlica
Postupak
TIJESTO: U veću zdjelu stavite prosijano brašno, šećer i sol. Dodajte na tanko narezane ploške hladnog maslaca. Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijte mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku zagrijati maslac. Dodajte žlicu po žlicu vode i dalje miješajte vilicom dok se tijesto ne sjedini.
Rukama umijesite glatko prhko tijesto. Tijesto oblikujte u dvije loptice, spljoštite u diskove, umotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku najmanje 1 sat, a može i preko noći.
NADJEV:Šećer stavite u lonac debljeg dna. Kuhajte šećer na srednje jakoj vatri dok se ne počne topiti po rubovima lonca. Smanjite vatru i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se šećer potpuno ne otopi i postane zlatnosmeđ. Pazite da šećer ne zagori!
Postupno dodajte na kockice narezan maslac, miješajući između svakog dodavanja.
Dodajte kockice jabuka. Karamelizirani šećer mogao bi se u ovom trenutku stvrdnuti. Neka vas to ne brine, samo nastavite kuhati nadjev i karamel će se ponovo otopiti.
Pomiješajte gustin s limunovim sokom i cimetom i dodajte smjesi. Kuhajte oko 1 minutu dok se
smjesa ne zgusne. Ostavite da se nadjev potpuno ohladi pa dodajte naribani marcipan.
SASTAVLJANJE PITICA:Ohlađeno tijesto ostavite 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi prije početka valjanja.
Jedan disk tijesta razvaljajte u veliki krug debljine 3 mm na pobrašnjenoj radnoj površini. Okruglim rezačem promjera 7 cm izrežite krugove od tijesta (oko 10 komada) i prebacite na kalup za pečenje obložen papirom.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte i drugi disk tijesta. Rezačem tijesta izrežite trakice i od njih oblikujte za rešetku ili neke druge oblike, poput cvjetića, listića, srca…
Žlicom stavljajte nadjev na krugove od tijesta ostavljajući rub bez nadjeva. Rub tijesta namažite vodom i složite pripremljene oblike od tijesta preko nadjeva.
Lagano pritisnite rubove da se spoje ili koristite vilicu da ih bolje zatvorite.
Pitice prebacite u zamrzivač na 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
U maloj posudi razmutite jaje. Pitice premažite razmućenim jajem i posipajte šećerom turbinadom.
Pitice pecite dok ne porumene (oko 20-25 minuta).
Kad se ohlade na sobnu temperaturu, poslužite pitice uz sladoled.