Recepti Desert 05. studenoga 2024.

Sanja Vejnović ima najbolji recept za mini pite od jabuka

Desert
45 MIN
25 MIN
10
SREDNJE
sanja vejnović, pitice od jabuka
Mini pitice od jabuka po receptu Sanje Vejnović
foto: Goran Mećava
Odličan recept za popularne hand pies koji smo pronašli u novoj kuharici glumice Sanje Vejnović nazvanoj "Slatki život"

Nije tajna da je glumica Sanja Vejnović odlična kuharica i majstorica za fine kolače. Nije tajna niti da ova poznata domaća glumica iza sebe ima jednu superuspješnu kuharicu "Iz moje kuhinje, s ljubavlju", ali ni to da je nedavno izdala novu kuharicu "Slatka kuharica" u kojoj donosi više od 110 recepata za neodoljive slastice, od domaćih do modernih.

Obje Sanjine kuharice, osim što su pune odličnih, provjerenih recepata, donose i korisne savjete, ali i raskošne fotografije Sanjina supruga i glavnog degustatora njezinih delicija, uglednog filmskog snimatelja i fotografa Gorana Mećave

sanja vejnović Možda vas zanima... Sanja Vejnović: "Život zna biti gorak, treba ga zasladiti" Najave

Sanjina kuharica kao izvor slatke inspiracije

Nama je Sanjin "Slatki život" (koji je,kao i Sanjinu prvu kuharicu, izdao Mozaik knjiga) odmah po izlasku postao jedan od glavnih izvora inspiracije za pripremu slastica, posebno sada u ovo predblagdansko vrijeme. I zato donosimo odličan recept iz nove kuharice Sanje Vejnović za pitice od jabuka, popularne hand pies, koje su tako ukusne, i tako lijepo izgledaju! Recept je u nastavku...

sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Mislav Udovičić sanja vejnović, pitce od jabuka | Author: Goran Mećava Hand pies od jabuka foto: Goran Mećava

Ne gasi ekran dok kuham

Pitice od jabuka (hand pies) - recept Sanje Vejnović
45 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Brašno 360 g
  • Šećer 2 žlica
  • Sol 1 prstohvat
  • Maslac 225 g
  • Voda 6 žlica
NADJEV
Sastojci
  • Šećer 40 g
  • Maslac 30 g
  • Jabuka 4 kom
  • Cimet 0,50 žličica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Marcipan 50 g
  • Jaje 1 kom
  • Turbinado (smeđi) šećer 1 žlica
Postupak
  1. TIJESTO: U veću zdjelu stavite prosijano brašno, šećer i sol. Dodajte na tanko narezane ploške hladnog maslaca. Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijte mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku zagrijati maslac. Dodajte žlicu po žlicu vode i dalje miješajte vilicom dok se tijesto ne sjedini.


  2. Rukama umijesite glatko prhko tijesto. Tijesto oblikujte u dvije loptice, spljoštite u diskove, umotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku najmanje 1 sat, a može i preko noći.


  3. NADJEV: Šećer stavite u lonac debljeg dna. Kuhajte šećer na srednje jakoj vatri dok se ne počne topiti po rubovima lonca. Smanjite vatru i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se šećer potpuno ne otopi i postane zlatnosmeđ. Pazite da šećer ne zagori!


  4. Postupno dodajte na kockice narezan maslac, miješajući između svakog dodavanja.


  5. Dodajte kockice jabuka. Karamelizirani šećer mogao bi se u ovom trenutku stvrdnuti. Neka vas to ne brine, samo nastavite kuhati nadjev i karamel će se ponovo otopiti.


  6. Pomiješajte gustin s limunovim sokom i cimetom i dodajte smjesi. Kuhajte oko 1 minutu dok se

    smjesa ne zgusne. Ostavite da se nadjev potpuno ohladi pa dodajte naribani marcipan.


  7. SASTAVLJANJE PITICA: Ohlađeno tijesto ostavite 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi prije početka valjanja.


  8. Jedan disk tijesta razvaljajte u veliki krug debljine 3 mm na pobrašnjenoj radnoj površini. Okruglim rezačem promjera 7 cm izrežite krugove od tijesta (oko 10 komada) i prebacite na kalup za pečenje obložen papirom.


  9. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte i drugi disk tijesta. Rezačem tijesta izrežite trakice i od njih oblikujte za rešetku ili neke druge oblike, poput cvjetića, listića, srca…


  10. Žlicom stavljajte nadjev na krugove od tijesta ostavljajući rub bez nadjeva. Rub tijesta namažite vodom i složite pripremljene oblike od tijesta preko nadjeva.


  11. Lagano pritisnite rubove da se spoje ili koristite vilicu da ih bolje zatvorite.


  12. Pitice prebacite u zamrzivač na 15 minuta.


  13. Zagrijte pećnicu na 200 °C.


  14. U maloj posudi razmutite jaje. Pitice premažite razmućenim jajem i posipajte šećerom turbinadom.


  15. Pitice pecite dok ne porumene (oko 20-25 minuta).


  16. Kad se ohlade na sobnu temperaturu, poslužite pitice uz sladoled.


Imamo još odličnih recepata Sanje Vejnović!

sanja vejnović krafne Možda vas zanima... Krafne s kremom od limuna - recept poznate glumice Recepti sanja vejnović Možda vas zanima... Sanja Vejnović obožava kolače, a sada je tu i njezin "Slatki život" Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.