Najave 11. listopada 2024.

Sanja Vejnović: "Život zna biti gorak, treba ga zasladiti"

sanja vejnović
Sanja Vejnović
foto: Mislav Udovičić
Glumica Sanja Vejnović predstavila je svoju novu kuharicu "Slatki život" u kojoj donosi više od 110 recepata za razne deserte

Od torta i tortica, preko pita i pitica, kolača i kolačića (kremastih, biskvitnih, dizanih i lisnatih), do keksića, krema i brojnih drugih nezaobilaznih slastica... provjereni i dokazano uspješni recepti za sve te slatke divote mogu se pronaći u kuharici "Slatki život" čija je autorica Sanja Vejnović, glumica i velika zaljubljenica u kuhanje i pečenje kolača.

sanja vejnović Možda vas zanima... Sanja Vejnović obožava kolače, a sada je tu i njezin "Slatki život" Najave

Veliki uspjeh prve kuharice Sanje Vejnović

Sanjina prva kuharica "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" objavljena je 2021. godine i prva naklada rasprodana je u samo šest mjeseci, te je dugo bila na prvom mjestu domaće top liste najprodavanijih kuharica.

"Bilo je super vidjeti da sam ja na prvom mjestu, a Jamie Oliver je tek treći", komentirala je odlično raspoložena Sanja koja je, potaknuta uspjehom prve kuharice, odlučila u dogovoru sa svojim izdavačem, Mozaikom knjiga, napraviti i drugu. Sanjina kuharica s desertima nazvana "Slatki život" nedavno ugledala svjetlo dana, a donosi više od 110 recepata za slastice od kojih rastu zazubice.

sanja vejnović | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Marko Hadjur, Sanja Vejnović i Vedran Bratušek foto: Goran Stanzl/PIXSELL sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Mislav Udovičić

"Slatki život" stvarao se dvije godine

"Ovu kuharicu stvarali smo dvije godine. Ma ne možeš raditi kolače svaki dan, pa nije to moj osnovni posao. Radim kad ih mogu raditi, a da nemam u svojoj kući genijalnog fotografa to bi bilo puno teže izvedivo. Goran se veseli svakom kolaču pa sa srcem pristupa fotkanju, a zna i da će kasnije biti i kušač", komentira Sanja sav naporan, ali sladak posao oko nove kuharice. 

"U dogovoru s urednikom kuharice Vedranom Bratušekom odlučili smo da treba nešto napraviti kako bi se ova kuharica razlikovala od drugih kuharica. Tako sam odlučila napisati jedan mali uvod, mali priručnik za slastičare početnike, ali i one već iskusne kako bi se mogli prisjetiti nekih osnovnih stvari.

sanja vejnović krafne Možda vas zanima... Krafne s kremom od limuna - recept poznate glumice Recepti

Čini mi se da je bilo vrlo korisno u uvod uvrstiti popis potrebnog pribora, a ne, kad otvoriš recept i kreneš pripremati kolač, da shvatiš na primjer da nemaš mandolinu ili nešto slično. Navela sam zaista osnovni pribor, nisam išla na ništa komplicirano. Nije to pitanje brenda, smatram da se može koristiti i jeftinija oprema.

Imam i poglavlje nazvano Tips & Tricks u kojem sam napisala razne savjete i trikove koje često puta slastičari skrivaju od nas, a ja sam ih tijekom svog kulinarskog života od 40 godina uspjela posvuda pronaći i saznati. Odlučila sam to podijeliti sa svojim čitateljima. Jer i sama sam često kod praćenja recepata iz tuđih kuharica znala pokleknuti na nekom receptu gdje netko nije otkrio te trikove u svom receptu", otkriva Sanja koja je sve korake u receptima nastojala što detaljnije i jasnije opisati, korak po korak.

Vrlo važno poglavlje u "Slatkom životu" Sanje Vejnović jest i ono posvećeno raznim tijestima koja se koriste u slastičarstvu. "To su nekad imale sve stare kuharice. Mislim da je to svima korisno, da na jednom mjestu pronađu sve bitne karakteristike i detalje za svaku vrstu tijesta koja postoji u slastičarstvu", objašnjava.

sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić Sanja Vejnović s kolegicama Kristinom Krepelom i Anitom Matić Delić foto: Mislav Udovičić sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Mislav Udovičić

Atraktivna kuharica

"Sanjina kuharica možda je i najatraktivnija trenutačno na domaćem tržištu. Recepti su stvarno detaljni,a ima ih od kompliciranijih do jednostavnijih. Svi su iznimno precizni i iznimno konkretno napisani. Važan dio ove kuharice definitivno je fotografski sadržaj, odnosno fotografije Sanjina supruga Gorana Mećave", rekao je urednik Sanjina kuharice Vedran Bratušek.

Pitali smo Sanju ima li ona neki omiljeni kolač iz kuharice, odnosno koji bi od kolača preporučila čitateljima da naprave među prvima...

"Netko voli kremaste kolače pa će se upustiti u njihovu pripremu, netko drugi voli torte pa će se odlučiti za njih… ima i potpuno zdravih, veganskih kolača, jednostavnih biskvitnih s voćem… Ima tu i tradicionalnih i modernih slastica. Ma svatko će pronaći nešto po svome ukusu", diplomatski je odgovorila Sanja Vejnović.

sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić Vrijeme za posvete... foto: Mislav Udovičić sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić ...i vrijeme za listanje Sanjine kuherice foto: Mislav Udovičić

Recepti od prijateljica, mame, bake...

Osim vlastitih recepata koje čuva i usavršava godinama, Sanja je u kuharicu uvrstila i neke recepte svojih prijateljica i prijatelja, odnosno njihovih mama, ali i recepte svoje mame, bake...

Također, za nju je ova kuharica bila pravi obiteljski projekt - ona je pripremala kolača i pisala recepte, njezin suprug Goran Mećava je fotografirao gotove deserte, a cijela obitelj ih je degustirala, često i uz pomoć prijatelja.

U ovu kuharicu utkano je puno emocija i sjećanja te je one sigurno obogatila Sanjin život kao i život njezine obitelji, a obogatit će i živote svih onih koji kuharicu "Slatki život" uzmu u ruke i krenu je koristiti.

"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", zaključuje Sanja.

sanja vejnović | Author: Mislav Udovičić Sanja Vejnović i kći Marta foto: Mislav Udovičić sanja vejnović | Author: Goran Stanzl/PIXSELL "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Goran Stanzl/PIXSELL sanja vejnović | Author: Goran Stanzl/PIXSELL "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Goran Stanzl/PIXSELL sanja vejnović | Author: Goran Stanzl/PIXSELL "Slatki život" Sanje Vejnović foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.