gastro postao
Klasični “spužvasti” kuglof savarin vuče podrijetlo iz 17. stoljeća kada mu je kralj Stanislas Leczynski
dodao sirup da ne bi bio presuh
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 4
Potrebno vam je
- maslac, slani
- 6 dl pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
- 2.50 šalica šećer, kristal
- 8 kom jaje kokošje
- 2.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 3 žlica limunov sok
- sol
- 2 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
- vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- tamni rum
- 0.50 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
Priprema
- Namastite i pobrašnite kalup.
- Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Miksajte maslac te 1 i 1/4 šalice šećera pa dodajte žumanjke, vaniliju i narančinu koru. Miksajući, naizmjence dodajte brašno i narančin sok.
- U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke, limunov sok i sol postupno dodajući preostali šećer.
- Ulijte smjesu u kalup pa pecite oko sat i 35 min na 160°c.
- Kolač prelijte brendijem te poslužite s tučenim vrhnjem s rumom.
Izvor Skuhatćute