Recepti 13. listopada 2014.

Savarin s narančom

gastro postao gastro.24sata.hr
Klasični “spužvasti” kuglof savarin vuče podrijetlo iz 17. stoljeća kada mu je kralj Stanislas Leczynski dodao sirup da ne bi bio presuh

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 4

Potrebno vam je

  • maslac, slani
  • 6 dl pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 mala žlica prašak za pecivo
  • 2.50 šalica šećer, kristal
  • 8 kom jaje kokošje
  • 2.50 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 3 žlica limunov sok
  • sol
  • 2 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
  • vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • tamni rum
  • 0.50 šalica sok od naranče (prirod. svježi)

Priprema

  1. Namastite i pobrašnite kalup.
  2. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  3. Miksajte maslac te 1 i 1/4 šalice šećera pa dodajte žumanjke, vaniliju i narančinu koru. Miksajući, naizmjence dodajte brašno i narančin sok.
  4. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke, limunov sok i sol postupno dodajući preostali šećer.
  5. Ulijte smjesu u kalup pa pecite oko sat i 35 min na 160°c.
  6. Kolač prelijte brendijem te poslužite s tučenim vrhnjem s rumom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.