Recepti Desert 21. ožujka 2024.

Savršena torta od čokolade - bez glutena

Desert
20 MIN
25 MIN
10
SREDNJE
Čokoladna torta bez glutena
Čokoladna torta bez glutena
foto: Polina Tankilevitch/Pexels
Za sljedeći rođendan pripremu ovu sočnu bezglutensku čokoladnu tortu...

Izbjegavanje glutena ne znači da si moraš uskratiti mala životna zadovoljstva, poput čokoladne torte. U nastavku ti donosimo recept za predobru tort bez glutena s kakao biskvitom i glatkom čokoladnom kremom.

Priprema je zapravo vrlo jednostavna i ne bi trebala potrajati dulje od sat vremena. Imaj na umu torta treba odstajati na hladnom barem pola sata prije rezanja, što znači da bi od miksanja do serviranja trebalo proći otprilike 90 minuta. To je odlično prolazno vrijeme za slastice!

Jedan od ključnih sastojaka (budući da se koristi brašno koje nema glutena) jest ksantan guma, a nju možeš nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna torta bez glutena
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šećer 300 g
  • Zobeno brašno 150 g
  • Rižino brašno 60 g
  • Sol 1 žličica
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Ksantan guma 0,25 žličica
  • Kakao prah 80 g
  • Suncokretovo ulje 80 ml
  • Jaje 2 kom
  • Mlaćenica 160 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Šećer u prahu 100 g
  • Kakao prah 20 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Tamna čokolada 200 g
  • Maslac 220 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Obloži 2 kalupa za tortu promjera 20 cm papirom za pečenje. 


  2. Najprije napravi smjesu za biskvit. Šećer pomiješaj sa zobenim i rižinim brašnom, soli, praškom za pecivo, sodom i ksantan gumom. 


  3. Kakao pomiješaj s uljem i 180 ml vruće vode. Dodaj mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije. 


  4. U smjesu potom dodaj sve nabrojene suhe sastojke i dobro promiješaj mutilicom kako ne bi ostale grudice. 


  5. Podijeli smjesu u kalupe za torte i peci otprilike 25 minuta. Provjeri čačkalicom jesu li biskviti pečeni; ako čačkalica izađe čista – spremni su za vađenje iz pećnice. 


  6. Dok se biskviti hlade, pripremi kremu. Izmiksaj šećer u prahu s maslacem, kakaom, ekstraktom vanilije i soli. Dodaj rastopljenu čokoladu i još kratko miksaj, dok se sastojci ne sjedine. Pusti da se krema malo ohladi, kako bi se stisnula i bila prikladna za mazanje.


  7. Prebaci prvi biskvit na podlogu na kojoj ćeš servirati tortu. Premaži ga trećinom kreme, poklopi drugim biskvitom i premaži ostatkom cijelu tortu. 


  8. Stavi tortu u hladnjak na barem 30 minuta!


 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Čokoladna torta bez glutena foto: Polina Tankilevitch/Pexels

tiramisu torta Možda vas zanima... Tiramisu torta za zaista posebne prilike Recepti Jaffa torta Možda vas zanima... RECEPT DANA Neodoljiva Jaffa torta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.