Za sljedeći rođendan pripremu ovu sočnu bezglutensku čokoladnu tortu...
Izbjegavanje glutena ne znači da si moraš uskratiti mala životna zadovoljstva, poput čokoladne torte. U nastavku ti donosimo recept za predobru tort bez glutena s kakao biskvitom i glatkom čokoladnom kremom.
Priprema je zapravo vrlo jednostavna i ne bi trebala potrajati dulje od sat vremena. Imaj na umu torta treba odstajati na hladnom barem pola sata prije rezanja, što znači da bi od miksanja do serviranja trebalo proći otprilike 90 minuta. To je odlično prolazno vrijeme za slastice!
Jedan od ključnih sastojaka (budući da se koristi brašno koje nema glutena) jest ksantan guma, a nju možeš nabaviti u trgovinama zdrave hrane.
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladna torta bez glutena
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šećer
300
g
Zobeno brašno
150
g
Rižino brašno
60
g
Sol
1
žličica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Ksantan guma
0,25
žličica
Kakao prah
80
g
Suncokretovo ulje
80
ml
Jaje
2
kom
Mlaćenica
160
ml
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Šećer u prahu
100
g
Kakao prah
20
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
1
žličica
Tamna čokolada
200
g
Maslac
220
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.Obloži 2 kalupa za tortu promjera 20 cm papirom za pečenje.
Najprije napravi smjesu za biskvit. Šećer pomiješaj sa zobenim i rižinim brašnom, soli, praškom za pecivo, sodom i ksantan gumom.
Kakao pomiješaj s uljem i 180 ml vruće vode. Dodaj mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije.
U smjesu potom dodaj sve nabrojene suhe sastojke i dobro promiješaj mutilicom kako ne bi ostale grudice.
Podijeli smjesu u kalupe za torte i peci otprilike 25 minuta. Provjeri čačkalicom jesu li biskviti pečeni; ako čačkalica izađe čista – spremni su za vađenje iz pećnice.
Dok se biskviti hlade, pripremi kremu. Izmiksaj šećer u prahu s maslacem, kakaom, ekstraktom vanilije i soli. Dodaj rastopljenu čokoladu i još kratko miksaj, dok se sastojci ne sjedine. Pusti da se krema malo ohladi, kako bi se stisnula i bila prikladna za mazanje.
Prebaci prvi biskvit na podlogu na kojoj ćeš servirati tortu. Premaži ga trećinom kreme, poklopi drugim biskvitom i premaži ostatkom cijelu tortu.
Stavi tortu u hladnjak na barem 30 minuta!
Čokoladna torta bez glutena
foto: Polina Tankilevitch/Pexels