gastro postao
U Turskoj se vjeruje da šerbet ima ljekovita svojstva, a začini i voće uzgajaju se pod nadzorom liječnika i farmaceuta u Osmanskom dvoru
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 434
Šerbet
- 3 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 šalica limunov sok
- 100 g šećer, kristal
Umak
- 0.80 šalica vrhnje, tekuće
- 1 žlica šećer, kristal
- 3 grančica bosiljak, vezica
- 2 žlica ulje maslinovo
- 5 kapi limun
- 1 na vrh noža kukuruzni škrob
- 5 kapi ekstrakt naranče
Ušećerene masline
- 80 g masline, crne
- 100 g šećer, kristal
- 6.50 žlica voda
Priprema
- Ušećerene masline napravimo večer prije. Prepolovimo masline kako bismo ih odsolili i blanširamo dva-tri puta u kipućoj vodi. Osušimo.
- Napravimo sirup s vodom i šećerom. Stavimo masline unutra i kuhamo 15 minuta. Maknemo s vatre, a masline ostavimo da se namaču 24 sata.
- Sastojke za šerbet pomiješamo u miješalici. Također ih možemo staviti u posudu i ostaviti da se zamrznu. Šerbet iz posude uklonimo tako da ga sastružimo vilicom.
- Prokuhamo vrhnje i šećer. Umiješamo kukuruzni škrob. Maknemo s vatre. Umiješamo žlicu maslinova ulja i usitnjene listove bosiljka. Ostavimo da se poveže i ohladi. Dodamo limunov i narančin sok.
- Ulijemo umak u četiri duboka tanjura i u njih stavimo loptice šerbeta. Po njima pospemo ušećerene masline.
- Na vrh stavimo po list bosiljka, dodamo malo maslinova ulja i odmah poslužimo.
Izvor 24 sata