Ovo se jelo priprema neopisivo jednostavno, a spaja sezonsko povrće u kremastom punjenju s finom tjesteninom. Koristite li domaće kore za lazanje, prethodno kuhanje neće biti potrebno, dok ćete one kupovne, sušene ipak najprije trebati skuhati.
Birajte kvalitetne sastojke kako bi vaše jelo još slasnije, posebice kada je riječ o sirevima. Dobra ricotta u ovom jelu učinit će čuda, a kada je riječ o topljivom siru, svakako se okrenite onim nešto aromatičnijim vrstama, pa tako u cannellone možete ubaciti i pokoju kockicu gorgonzole.
Potrebno vam je:
- 12 listova tijesta za lazanje
- 350 g gljiva
- 250 g tikvica
- 25 g maslaca
- 150 g špinata
- 1 žlica mente
- 200 g ricotte
- muškatni oraščić
- 150 g topljivog sira
- 1 jaje
- 100 ml kiselog vrhnja
Postupak pripreme:
- Skuhajte listove za lazanje prema uputama na pakiranju. Koristite li svježe listove, preskočite ovaj korak.
- U tavi pirjajte gljive, tikvice, maslac i maslinovo ulje. Pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
- Dobro začinite pa dodajte špinat i metvicu.
- U posudu umiješajte ricottu i muškatni oraščić. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Lagano umiješajte povrće.
- Tu smjesu namažite s kraće strane svake kore za lazanje i zamotajte.
- Poredajte smotuljke u vatrostalnu posudu tako da dio gdje se kora spaja bude okrenut prema dolje.
- Preko smotanih cannellona stavite smjesu koju ćete napraviti od topljivog sira, jajai vrhnja izmiksanih u mikseru ili rukom.
- Pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva, pa pred kraj pojačajte na 200 kako bi jelo poprimilo lijepu, zlatnu koricu.
Dobar tek!