gastro postao
Za doručak se počasti pahuljastom dutch baby palačinkom s jabukama
Dutch baby palačinke nemaju veze s Nizozemskom; riječ je o pahuljastoj palačinki iz pećnice koja je osmišljena u SAD-u početkom prošlog stoljeća. Postoji nebrojeno mnogo različitih verzija, i slatkih i slanih, ali većina uključuje sezonsko voće i šećer u prahu.
Mi smo se ovog puta opredijelili za verziju s jabukama, čija priprema traje manje od pola sata. Naravno, možeš dodati i žličicu cimeta, malo muškatnog oraščića, klinčića ili pripremiti karamel. U slast!
Sastojci:
- 2 jabuke
- 4 žlice maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica bijelog šećera
- 100 g brašna
- ½ žličice soli
- 4 jaja
- 160 ml mlijeka
Sastojci:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. U tavi zagrij dvije žlice maslaca pa dodaj oguljene i tanko narezane jabuke. Kuhaj dok ne omekšaju, pospi smeđim šećerom pa još kratko drži na laganoj vatri kako bi se šećer otopio – uz stalno miješanje.
- Izmiksaj jaja sa žlicom bijelog šećera pa dodaj dvije žlice otopljenog maslaca. Potom dodaj mješavinu brašna i soli. Pažljivo promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
- Poslaži jabuke na dno posude prikladne za pečenje u pećnici pa ih prelij pripremljenim tijestom. Peci 15-ak minuta, dok palačinka ne poprimi zlatnu boju.
Pospi šećerom u prahu i serviraj!