Recepti 10. ožujka 2015.

Splitska sirnica

Splitska sirnica
Srđan Brajković
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte recept za sirnicu, za koju treba samo malo strpljenja, ali trud će se sigurno isplatiti.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 590

Potrebno vam je

  • 1 kg brašno za dizana tijesta
  • 250 g maslac, slani
  • 250 g šećer, kristal
  • 1 žličica sol
  • 3 kom jaje kokošje
  • 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 20 g suhi kvasac
  • 2 kom vanilin šećer
  • 1 dl sok od naranče (prirod. svježi)
  • tamni rum
  • limunova korica

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže otprilike 15 minuta.
  2. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac.
  3. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže 3 do 4 sata.
  4. Dignuto tijesto razdijelite na 3 dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ na vrhu te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite i stavite na 200 stupnjeva.
  5. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.U tijesto možete staviti nekoliko kapi prošeka, kruškovca ili neke druge aromatične rakije. Sve prema ukusu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.