gastro postao
Osvježavajuć sladoled možete pripremiti od grma iz vlastitog vrta, a uz dodatak čokolade postat će slastica koju je zbilja teško odbiti.
Volite li spoj čokolade i peperminta, ovaj biste sladoled mogli naprosto obožavati. Priprema se jednostavno, a najviše vremena, logično, oduzima čekanje da se stisne u zamrzivaču.
Receptu možete dodati i sitno sjeckanu tamnu čokoladu ili pak na kraju sve preliti finim čokoladnim preljevom. Sjajno će se složiti i uz komadiće svježih jagoda, maline i kupine.
Potrebno vam je:
- 500 ml mlijeka
- 150 ml slatkog vrhnja
- 20 listića svježe mente
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- Ekstrakt vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i listiće mente u manjoj posudi, pa stavite na manju vatru i kuhajte dok se ne pojave mjehurići. Pazite da ne proključa.
- Maknite s vatre, poklopite i pustite da stoji desetak minuta, a zatim procijedite.
- U posebnoj posudi pomiješajte šećer i žumanjke, pa miksajte dok ne poprime svjetliju boju.
- Dok miksate, postepeno dodajte smjesu mlijeka, slatkog vrhnja i mente.
- Kada ste pomiješali sve sastojke, prebacite ih u posudu i stalno miješajući, na laganoj vatri kuhajte oko dvije minute.
- Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije, pa prebacite sve zajedno u plastičnu posudu, ohladite na sobnu temperaturu te zatim stavite u hladnjak kako bi se ohladilo u potpunosti.
- Kada je smjesa ohlađena, spremite ju u zamrzivač i pustite da stoji nekoliko sati kako biste dobili sladoled.
Dobar tek!