Recepti 13. listopada 2014.

Slana pita od banana i karamela

gastro postao gastro.24sata.hr
Slatko-slana pita mješa okuse, a rezultat je savršen!

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 447

Potrebno vam je

  • 200 g keksi, mljeveni
  • 0.50 šalica maslac, neslani
  • 0.50 mala žlica krupna morska sol
  • 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 4 šalica šećer, u prahu
  • 4 kom banane
  • 100 g tamna čokolada
  • 415 ml mlijeko, kondenzirano

Priprema

  1. Stavite limenku kondenziranog mlijeka u lonac s kipućom vodom i neka se na laganoj vatri kuha tri-četiri sata pazeći da voda prekriva konzervu. Što je dulje konzerva u kipućoj vodi, to će karamela biti čvršća.
  2. Zagrijte pećnicu na 160°c. Miksajte kekse i maslac sve dok ne dobijete rahlu mješavinu poput krušnih mrvica. Ravnomjerno rasporedite tu smjesu na dno kalupa za tortu, dobro je utisnite te pecite u pećnici 10-15 minuta. Pustite da se ohladi.
  3. Otvorite konzervu mlijeka i izlijte ga u posudu, dodajte sol te miješajte dok ne dobijete glatku i kompaktnu karamelu. Dobro izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu. Premažite podlogu od keksa karamelom, poslažite po njoj banane narezane na ploške pa premažite tortu šlagom od miksanoga slatkog vrhnja i šećera te pospite naribanom čokoladom. Stavite kolač u hladnjak da se karamela još malo stisne.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.