Recepti 27. kolovoza 2015.

Slana pita s povrćem

Slana pita s povrćem
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Sastojci za podlogu

  • 100 g bijelog brašna
  • 100 g raženog brašna
  • 1 kom prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 kom jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 100 g hladnog maslaca
  • 6 žlica hladne vode

Za nadjev

  • 500 g svježe blitve
  • 2 kom jaja
  • 100 g svježeg sira ili feta sira
  • 1 kom tikvica
  • 80 g šunke
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli
  • 3 lista peršina
  • malo origana
  • malo vlasca

za kraj

  • 80 g gaude
  • 6 kom cherry rajčice

Priprema

  1. U posudu staviti obje vrste brašna (ja nisam imala pa sam stavila samo bijelog)  i sve ostale sastojke za podlogu. Zamijesiti tijesto što brže i što manje ga dodirujući s rukama da se ne bi previše grijalo tijekom miješanja. Stanjiti ga na veličinu desertnog tanjurića, uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na sat vremena.
  2. Za to vrijeme, blitvu dobro oprati, ocijediti, odstraniti bijeli dio, a zeleni sitno nasjeckati. Tikvicu ogulite i naribajte na sitno (kao jabuku). Šunku narežite na kockice.
  3. U posudi vilicom umutite jaja i sir, kiselo vrhnje, sol pa dodajte isjeckanu blitvu i naribanu tikvicu i začine. Pećnicu uključiti da se ugrije na 180 C.
  4. Tijesto izvaditi iz frižidera i valjkom ga rastanjiti na papiru za pečenje (koji je izrezan da bude malo veći od kalupa u kojem ce se peći (26cm)). Izbockati ga vilicom i tako sa papirom prebaciti u pleh. Staviti da se peće. Slana pita s povrćem  | Author: Honda986 foto: Honda986
  5. Kada se tijesto zarumeni, izvaditi ga iz pećnice, posuti po njemu šunku pa staviti nadjev s povrćem. Vratiti nazad u pećnicu i peći jos cca 20 min (kad blitva lagano povene i tijesto postaje lagano smećkasto)
  6. Nakon toga pitu izvaditi van iz pećnice. Cherry rajčice narezati na kolutiće. Posložiti po nadjevu, posipati sa naribanom gaudom i vratiti natrag u pećnicu. Kad se sir rastopi i zažari tad bi trebalo biti gotovo. Slana pita s povrćem  | Author: Honda986 foto: Honda986
  7. Tijesto treba biti lagano hrskavo. Dobar tek! Slana pita s povrćem  | Author: Honda986 foto: Honda986
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.