gastro postao
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Sastojci za podlogu
- 100 g bijelog brašna
- 100 g raženog brašna
- 1 kom prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kom jaja
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 100 g hladnog maslaca
- 6 žlica hladne vode
Za nadjev
- 500 g svježe blitve
- 2 kom jaja
- 100 g svježeg sira ili feta sira
- 1 kom tikvica
- 80 g šunke
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 žličica soli
- 3 lista peršina
- malo origana
- malo vlasca
za kraj
- 80 g gaude
- 6 kom cherry rajčice
Priprema
- U posudu staviti obje vrste brašna (ja nisam imala pa sam stavila samo bijelog) i sve ostale sastojke za podlogu. Zamijesiti tijesto što brže i što manje ga dodirujući s rukama da se ne bi previše grijalo tijekom miješanja. Stanjiti ga na veličinu desertnog tanjurića, uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na sat vremena.
- Za to vrijeme, blitvu dobro oprati, ocijediti, odstraniti bijeli dio, a zeleni sitno nasjeckati. Tikvicu ogulite i naribajte na sitno (kao jabuku). Šunku narežite na kockice.
- U posudi vilicom umutite jaja i sir, kiselo vrhnje, sol pa dodajte isjeckanu blitvu i naribanu tikvicu i začine. Pećnicu uključiti da se ugrije na 180 C.
- Tijesto izvaditi iz frižidera i valjkom ga rastanjiti na papiru za pečenje (koji je izrezan da bude malo veći od kalupa u kojem ce se peći (26cm)). Izbockati ga vilicom i tako sa papirom prebaciti u pleh. Staviti da se peće.
- Kada se tijesto zarumeni, izvaditi ga iz pećnice, posuti po njemu šunku pa staviti nadjev s povrćem. Vratiti nazad u pećnicu i peći jos cca 20 min (kad blitva lagano povene i tijesto postaje lagano smećkasto)
- Nakon toga pitu izvaditi van iz pećnice. Cherry rajčice narezati na kolutiće. Posložiti po nadjevu, posipati sa naribanom gaudom i vratiti natrag u pećnicu. Kad se sir rastopi i zažari tad bi trebalo biti gotovo.
- Tijesto treba biti lagano hrskavo. Dobar tek!