Crema Catalana se često uspoređuje s poznatijim francuskim desertom, Creme Brulée-om. Sličnost, dakako, postoji budući da je u oba slučaja riječ o bogatoj kremi s karameliziranim gornjim slojem, ipak Cremu Catalana krasi tanja kora te arome cimeta i limuna ili naranče. Također, za razliku od creme bruléea koji se priprema od vrhnja i peče u pećnici, Crema Catalana se priprema od smjese mlijeka i jaja te se, u originalu, pušta da se ohladi u posebnim posudicama od gline.
Tradicionalno, Crema Catalana se pripremala 19. ožujka na tzv. Dan svetog Josipa ili španjolskog ekvivalenta Dana očeva, no danas se priprema tijekom cijele godine. Ovaj bogati i slasni desert možete vrlo lako pripremiti i sami.
Potrebno vam je:
- 2 žlica gustina
- 0.50 l mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 1 štapić cimeta
- 4 žumanjaka
- 120 g šećera
Priprema:
- Gustin pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak stavite da se kuha. Dodajte vaniliju i cimet.
- Žumanjke i šećer (50 g) izmiješajte. Izvadite vaniliju i cimet te dodajte mlijeko žumanjcima. Dodajte razmućeno brašno pa kuhajte na pari da se zgusne. Ulijte u posude i ohladite.
- Šećer (70 g) prelijte s pola žličice vode i rastopite na vatri. Ulijte na vrh svake posude, zagladite i ohladite.
U slast!