Recepti 19. ožujka 2018.

Slasna Crema Catalana s cimetom i vanilijom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Među španjolskim desertima osobitu popularnost ima Crema Catalana koja, kako samo ime govori, potječe iz pokrajine Katalonije.

Crema Catalana se često uspoređuje s poznatijim francuskim desertom, Creme Brulée-om. Sličnost, dakako, postoji budući da je u oba slučaja riječ o bogatoj kremi s karameliziranim gornjim slojem, ipak Cremu Catalana krasi tanja kora te arome cimeta i limuna ili naranče. Također, za razliku od creme bruléea koji se priprema od vrhnja i peče u pećnici, Crema Catalana se priprema od smjese mlijeka i jaja te se, u originalu, pušta da se ohladi u posebnim posudicama od gline.

 

Možda vas zanima... Najbrža čokoladna krema koju možeš zamisliti Špajza

 

Creme Brulee Možda vas zanima... Iz Osijeka s ljubavlju: Pacifički creme brulee Kolumne

 

Tradicionalno, Crema Catalana se pripremala 19. ožujka na tzv. Dan svetog Josipa ili španjolskog ekvivalenta Dana očeva, no danas se priprema tijekom cijele godine. Ovaj bogati i slasni desert možete vrlo lako pripremiti i sami.

Potrebno vam je:

  • 2 žlica gustina
  • 0.50 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 štapić cimeta
  • 4 žumanjaka
  • 120 g šećera

Priprema:

  1. Gustin pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak stavite da se kuha. Dodajte vaniliju i cimet.
  2. Žumanjke i šećer (50 g) izmiješajte. Izvadite vaniliju i cimet te dodajte mlijeko žumanjcima. Dodajte razmućeno brašno pa kuhajte na pari da se zgusne. Ulijte u posude i ohladite.
  3. Šećer (70 g) prelijte s pola žličice vode i rastopite na vatri. Ulijte na vrh svake posude, zagladite i ohladite.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.