gastro postao
Naš gastro bloger iz Osijeka nabavio je novi fotoaparat i sad s još više užitka pristupa stvaranju svojih remek jela. Dame i gospodo, Ivan Dumančić ispred Dumbine kuhinje predstavlja - creme brulee!
Kada dobiješ mahunu vanilije s Tahitija, iskoristi je za što drugo nego - creme brulee!
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 5 žumanjaka
- 2 cijela jaja
- 1 mahuna vanilije
- 8 žličica šećera
Priprema:
- Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke.
- Zagrijte slatko vrhnje sa šećerom i sjemenkama vanilije.
- Nikako ne dopustiti da zakuha, čim se počne stvarati pjena maknite s vatre. Izmiksajte žumanjke te vratite vrhnje na vatru i kad prokuha i kada pjena dođe do vrha lonca (budite hrabri i sačekajte da stvarno dođe do ruba lonca) ulijte žumanjke i miješajte pjenjačom 1-2 minute.
- Kremu kroz sitno cjedilo prelijte u drugu posudu te ulijte u posudice u kojima ćete ju peći.
- U dublju tepsiju stavite kuhinjsku krpu i na nju posudice te do pola visine posudica ulijte proključalu vodu.
- Nježno sve skupa prebacite u pećnicu i pecite na 150C do 30 min, ali ih ne ispuštajte iz vida.
- Nakon dvadesetak minuta lagano protresite tepsiju. Krema je gotova kada je samo sredina ostala pomalo tekuća.
- Ostavite posudice da se ohlade na sobnoj temperaturi te ih prebacite u hladnjak, najbolje preko noći. Prije posluživanja kremu posipajte s dvije žličice šećera i zapecite ručnim brenerom da se šećer karamelizira.
- Ako nemate mali brener, stavite posudice u pećnicu na najjaču temperaturu (grill opcija) na par minuta.
Dobar tek! #dumbinakuhinja
Ivana možete pratiti na njegovoj facebook stranici Dumbina kuhinja!