Kolumne 15. travnja 2016.

Iz Osijeka s ljubavlju: Pacifički creme brulee

Creme Brulee
Ivan Dumančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš gastro bloger iz Osijeka nabavio je novi fotoaparat i sad s još više užitka pristupa stvaranju svojih remek jela. Dame i gospodo, Ivan Dumančić ispred Dumbine kuhinje predstavlja - creme brulee!

Kada dobiješ mahunu vanilije s Tahitija, iskoristi je za što drugo nego - creme brulee!

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 2 cijela jaja
  • 1 mahuna vanilije
  • 8 žličica šećera
Creme Brulee | Author: Ivan Dumančić Ivan Dumančić

Priprema:

  1. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke.
  2. Zagrijte slatko vrhnje sa šećerom i sjemenkama vanilije.
  3. Nikako ne dopustiti da zakuha, čim se počne stvarati pjena maknite s vatre. Izmiksajte žumanjke te vratite vrhnje na vatru i kad prokuha i kada pjena dođe do vrha lonca (budite hrabri i sačekajte da stvarno dođe do ruba lonca) ulijte žumanjke i miješajte pjenjačom 1-2 minute.
  4. Kremu kroz sitno cjedilo prelijte u drugu posudu te ulijte u posudice u kojima ćete ju peći.
  5. U dublju tepsiju stavite kuhinjsku krpu i na nju posudice te do pola visine posudica ulijte proključalu vodu.
  6. Nježno sve skupa prebacite u pećnicu i pecite na 150C do 30 min, ali ih ne ispuštajte iz vida.
  7. Nakon dvadesetak minuta lagano protresite tepsiju. Krema je gotova kada je samo sredina ostala pomalo tekuća.
  8. Ostavite posudice da se ohlade na sobnoj temperaturi te ih prebacite u hladnjak, najbolje preko noći. Prije posluživanja kremu posipajte s dvije žličice šećera i zapecite ručnim brenerom da se šećer karamelizira.
  9. Ako nemate mali brener, stavite posudice u pećnicu na najjaču temperaturu (grill opcija) na par minuta.
Creme Brulee | Author: Ivan Dumančić Ivan Dumančić

Dobar tek! #‎dumbinakuhinja‬

Ivana možete pratiti na njegovoj facebook stranici Dumbina kuhinja

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.