gastro postao
Sezona poriluka je u punom jeku, stoga je pravo vrijeme za pripremu ukusne, zdrave krema juhe od poriluka i krumpira...
Kremasta juha od poriluka i krumpira brzo se priprema, jednostavna je i ukusna! Možeš ju pripremiti i unaprijed te ju zamrznuti, bez vrhnja, do tri mjeseca.
Za pripremu ćeš trebati izdvojiti 25 minuta, a juha se kuha 40 minuta. Imaj na umu da su sastojci dovoljni za pet serviranja.
Sastojci:
- 3 žlice maslaca
- 4 velika poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, grubo nasjeckani
- 3 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
- 2-3 krumpira, oguljena i narezana na komade
- 1,8 l povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 3 grančice svježe majčine dušice
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice mljevenog crnog papra
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Otopi maslac na srednje jakoj vatri u velikom loncu za juhu. Dodaj poriluk i češnjak ti pirjaj, redovito miješajući, dok poriluk ne omekša. Trebat će mu desetak minuta.
- Potom dodaj krumpir, temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar i pusti da zavrije. Pokrij lonac i smanji vatru na nisku temperaturu.
- Kuhaj 15 minuta, sve dok krumpir ne omekša.
- Izvadi grančicu majčine dušice i lovorov list, a zatim juhu izmiksaj štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.
- Vrati u posudu na laganu vatru, dodaj vrhnje i pusti da lagano ponovno proključa. Po potrebi začini solju i paprom.
- Ako je juha prerijetka, nastavi ju kuhati dok se ne zgusne. Ako je pregusta, dodaj vodu ili temeljac da ju razrijediš.
Nadjeni juhu žlicom kiselog vrhnja i pospi krutonima. Dobar tek!