Recepti 05. veljače 2021.

Slasna krem juha od poriluka i krumpira popravlja dan

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona poriluka je u punom jeku, stoga je pravo vrijeme za pripremu ukusne, zdrave krema juhe od poriluka i krumpira...

Kremasta juha od poriluka i krumpira brzo se priprema, jednostavna je i ukusna! Možeš ju pripremiti i unaprijed te ju zamrznuti, bez vrhnja, do tri mjeseca.

Za pripremu ćeš trebati izdvojiti 25 minuta, a juha se kuha 40 minuta. Imaj na umu da su sastojci dovoljni za pet serviranja.

Sastojci:

  • 3 žlice  maslaca
  • 4 velika poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, grubo nasjeckani
  • 3 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • 2-3 krumpira, oguljena i narezana na komade 
  • 1,8 l povrtnog temeljca
  • 2 lista lovora
  • 3 grančice svježe majčine dušice
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 250 ml slatkog vrhnja

 

Možda vas zanima... Slasna tjestenina s porilukom i slaninom za brzinski ručak Recepti

 

Priprema:

  1. Otopi maslac na srednje jakoj vatri u velikom loncu za juhu. Dodaj poriluk i češnjak ti pirjaj, redovito miješajući, dok poriluk ne omekša. Trebat će mu desetak minuta. 
  2. Potom dodaj krumpir, temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar i pusti da zavrije. Pokrij lonac i smanji vatru na nisku temperaturu.
  3. Kuhaj 15 minuta, sve dok krumpir ne omekša.
  4. Izvadi grančicu majčine dušice i lovorov list, a zatim juhu izmiksaj štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.
  5. Vrati u posudu na laganu vatru, dodaj vrhnje i pusti da lagano ponovno proključa. Po potrebi začini solju i paprom.
  6. Ako je juha prerijetka, nastavi ju kuhati dok se ne zgusne. Ako je pregusta, dodaj vodu ili temeljac da ju razrijediš.

Nadjeni juhu žlicom kiselog vrhnja i pospi krutonima. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Slasni popečci od poriluka, mrkve i krumpira Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.