Sastojci za burgere:
- 850 g mljevene junetine
- sol
- papar
Za umak:
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice ljutog kečapa
- 2 žlice senfa
Za karamelizirani luk:
- 500 g ljubičastog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica maslaca
- ½ žličice soli
- 1 žlica smeđeg šećera
- 50 ml aceto balsamica
Dodatno:
- 150 g slanine
- 150 g cheddar sira
- zelena salata
- kiseli krastavci
- rajčice
- 3-4 brioche peciva za burgere
Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO centrima!
Pogledaj video:
Postupak:
Sve sastojke za umak pomiješajte i ostavite sa strane. Od mljevene junetine oblikujte burgere. Ova količina mesa dovoljna je za 3 veća ili 4 manja/tanja burgera. Oblikovane burgere stavite u hladnjak na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite karamelizirani luk. Ljubičasti luk očistite, prerežite na pola, a zatim narežite na trakice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte narezani luk. Na laganijoj vatri 10 minuta miješajte, zatim posolite i još 5 minuta lagano miješajte. Dodajte smeđi šećer i pustite da karamelizira još 10 minuta. Sada dodajte aceto balsamico, promiješajte pa nakon par minuta maknite s vatre i ostavite da se hladi. Na zagrijanu gril tavu dodajte slaninu i pecite dok ne dobije lijepu boju s obje strane.
Burgere izvadite iz hladnjaka, dodatno ih još malo oblikujte, zatim posolite i popaprite. Stavite burgere na jako zagrijanu gril tavu i pecite 4-5 minuta, zatim okrenite, dodajte na vrh listiće sira pa pecite još 4-5 minuta, ovisno o debljini burgera. Sir će se bolje rastopiti ako na kratko poklopite tavu.
Brioche peciva prerežite na pola, po želji premažite tankim slojem maslaca i tostirajte. Krastavce i rajčicu tanko narežite, saltu natrgajte na manje komade. Složite burger. Donje pecivo premažite umakom, dodajte karamelizirani luk, na njega stavite burger sa sirom, zatim prženu slaninu, pa salatu, rajčicu krastavce. Sve preklopite gornjim pecivom koje ste isto prethodno premazali umakom.
Dobar tek!