Pitaš se kako uopće funkcioniraju bruschetta, salata i tjestenina u istom jelu... I vjerojatno ne možeš iz glave izbaciti sliku prepečenog kruha, ali slijedi upute i nećeš požaliti
Bruschetta, tradicionalno talijansko hrskavo predjelo od prepečenog kruha s nasjeckanim rajčicama, češnjakom i bosiljkom, ovog je puta dobilo novo ruho. Umjesto da je poslužiš na kriški kruha, spoji je s tjesteninom i pretvori u raskošnu ljetnu salatu koja savršeno funkcionira kao glavno jelo ili kao prilog uz roštilj.
Idealna za toplije dane
Slatke, sočne rajčice, mekana svježa mozzarella i mirisni listići bosiljka savršeno se nadopunjuju u ovoj salati. Jednostavan dresing od maslinova ulja i crvenog vinskog octa povezuje sve sastojke, a završni dodir balzamičnog octa daje joj puninu i blagu slatkoću. Idealan je izbor za tople dane kad ti se jede nešto lagano, što se može pripremiti unaprijed.
Bruschetta salata s tjesteninom
foto: cocinarepublic.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bruschetta salata s tjesteninom
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ljutika
1
kom
Češnjak
2
režanj
Vinski ocat
2
žlica
Maslinovo ulje
3
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Rajčica
4
šalica
Mozzarella
1
šalica
Tjestenina
250
g
Svježi bosiljak
1
svežanj
Balzamični ocat
Postupak
U velikom loncu zakuhaj vodu, posoli je i dodaj tjesteninu. Skuhaj je al dente, procijedi i ostavi sa strane da se lagano ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješaj sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak s crvenim vinskim octom, maslinovim uljem, soli i paprom. Ostavi da odstoji 5 do 10 minuta kako bi se okusi proželi.
U zdjelu s dresingom dodaj nasjeckane rajčice i mozzarellu, pa sve dobro promiješaj. Umiješaj ohlađenu tjesteninu i natrgani svježi bosiljak. Prije posluživanja, salatu poprskaj balzamičnim octom za dodatnu aromu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
364 kcal
18 %
MASTI
11,50 g
15 %
KOLESTEROL
0,25 g
0 %
UH
49,00 g
17 %
PROTEINI
15,50 g
31 %
Ova salata najbolje je kada se posluži ohlađena. Ako je radiš dan ranije, rajčice i tjesteninu čuvaj odvojeno i pomiješaj tik prije posluživanja. U hladnjaku može stajati do 3 dana i bit će jednako ukusna.