Odlučili smo jedan tradicionalni recept prebaciti u novo ruho i napraviti ga malo drugačije. Barem u njegovoj finalnoj verziji.
Langošice (ili poderane gaće) svi uglavnom radimo tako da ih narežemo na pravokutnike, ispečemo i posolimo! Naravno, sjajne su one i takve. Ali... Zašto ih ne bismo napravili u obliku malih, slatkih zalogajčića!
Divni i hrskavi mali zalogajčići oduševit će baš sve! Obavezno ih jedite svježe pečene i još tople jer takvi su najbolji!
Po želji, možete ih puniti topljenom čokoladom ili nekim čokoladnim namazom, ali, možete ih i umakati u topljenu čokoladu!
No, ako vam se ništa od toga ne da, posipajte ih dobrim starim mljevenim šećerom (pomiješanim s malo cimeta) i uživajte!
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 ml jogurta
- 250 ml mlijeka
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- Ulje za prženje
- Mljeveni šećer pomiješan s cimetom za posipavanje
Priprema:
- Pomiješati kvasac sa šećerom, malo zagrijanog mlijeka i malo brašna i ostaviti na toplom da se zapjeni i udvostruči u šalici
- Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i jogurt pa preliti kvascem i pomiješati ostatak mlijeka
- Izmijesiti tijesto rukom ili električnim mikserom s nastavkom za tijesto
- Staviti tijesto u posudu, pobrašniti ga i pokriti krpom i ostaviti pola sata na toplom da se diže
- Na pobrašnjenoj površini još jednom izmijesiti tijesto rukom, razvući ga u oblik pravokutnika na debljinu 1 centimetra i izrezati ga na 10 - 12 traka, svaku traku narezati na manje komadiće, veličine otprilike 2 - 3 centimetra.
- Zagrijati ulje da je vruće, ali ne prevruće i pržiti kratko narezano tijesto - dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Izvaditi pečeno tijesto na papirnate ručnike da upiju višak masnoće i posipati ih šećerom
Poslužite toplo i uživajte!