Recepti 11. siječnja 2017.

Slasni zalogajčići od dizanog tijesta

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno svi znate za domaće lepinjice ili langošice, ali volite li ih slatke?

Odlučili smo jedan tradicionalni recept prebaciti u novo ruho i napraviti ga malo drugačije. Barem u njegovoj finalnoj verziji.

Langošice (ili poderane gaće) svi uglavnom radimo tako da ih narežemo na pravokutnike, ispečemo i posolimo! Naravno, sjajne su one i takve. Ali... Zašto ih ne bismo napravili u obliku malih, slatkih zalogajčića!

Divni i hrskavi mali zalogajčići oduševit će baš sve! Obavezno ih jedite svježe pečene i još tople jer takvi su najbolji!

Po želji, možete ih puniti topljenom čokoladom ili nekim čokoladnim namazom, ali, možete ih i umakati u topljenu čokoladu!

No, ako vam se ništa od toga ne da, posipajte ih dobrim starim mljevenim šećerom (pomiješanim s malo cimeta) i uživajte!

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • Ulje za prženje
  • Mljeveni šećer pomiješan s cimetom za posipavanje

Priprema:

  1.  Pomiješati kvasac sa šećerom, malo zagrijanog mlijeka i malo brašna i ostaviti na toplom da se zapjeni i udvostruči u šalici
  2. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i jogurt pa preliti kvascem i pomiješati ostatak mlijeka
  3. Izmijesiti tijesto rukom ili električnim mikserom s nastavkom za tijesto
  4. Staviti tijesto u posudu, pobrašniti ga i pokriti krpom i ostaviti pola sata na toplom da se diže
  5. Na pobrašnjenoj površini još jednom izmijesiti tijesto rukom, razvući ga u oblik pravokutnika na debljinu 1 centimetra i izrezati ga na 10 - 12 traka, svaku traku narezati na manje komadiće, veličine otprilike 2 - 3 centimetra.
  6. Zagrijati ulje da je vruće, ali ne prevruće i pržiti kratko narezano tijesto - dok ne dobije lijepu zlatnu boju
  7. Izvaditi pečeno tijesto na papirnate ručnike da upiju višak masnoće i posipati ih šećerom

Poslužite toplo i uživajte! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.