Recepti 14. veljače 2018.

Slatka eksplozija: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto keksa, podlogu napravite od lješnjaka, a zatim dodajte bogatu čokoladnu kremu i oduševite se divnim i tako jednostavnim spojem.

Podloga od lješnjaka dat će divne orašaste okuse, dok će krema, koja se priprema lakše nego što možete zamisliti, biti glavni čokoladni element ove pite. Koristite li tamnu čokoladu, pita će biti nešto rustikalnija dok će mliječne čokolade donijeti slađe okuse. 

 

Možda vas zanima... Samo slatko: Ekstra čokoladna brownie torta Recepti

 

Kao kontrast silnoj čokoladi, na vrh dodajte tučeno slatko vrhnje, a imate li u kuhinjskom ormariću kokosovo mlijeko, ono će biti još slađi, ali i laganiji dodatak ovoj super čokoladnoj deliciji.

 

Možda vas zanima... Čokoladna torta od palačinki - može li bolje? Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Za podlogu će vam trebati:

  • 350 g lješnjaka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 2 žlice maslaca

Za čokoladnu kremu bit će vam potrebno:

  • 130 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žličica soli
  • 4 žumanjka
  • 3 šalice mlijeka
  • 200 g čokolade
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka ili slatko vrhnje

Postupak pripreme:

  1. Lješnjake tostirajte, očistite, ohladite, pa ih ubacite u blender i usitnite u blenderu.
  2. Kada su usitnjeni, u blender ubacite šećer i kakao u prahu, blendajte pa istresite u kalup za pitu i dodajte rastopljeni maslac.
  3. Prstima utisnite i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, podloga neka se peče oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.
  4. Za to vrijeme pripremite kremu tako da u posudu debljeg dna ubacite šećer, brašno, sol, žumanjke i dobro ih pomiješajte.
  5. Stavite na laganu vatru i dodajte mlijeko. Kuhajte uz stalno miješanje.
  6. Krema ne smije proključati, a kada se pojave prvi mjehurići, smanjite vatru, miješajte još minutu, pa maknite s vatre.
  7. U kremu dodajte čokoladu, maslac i vaniliju.
  8. Kremu prekrijte plastičnom folijom tako da je prislonite izravno na kremu kako se na njoj ne bi stvorila kožica, a zatim ju spremite u hladnjak na barem jedan sat.
  9. Na podlogu od lješnjaka dodajte kremu.
  10. Gusti dio iz konzerve kokosovog mlijeka ili slatko vrhnje izmiksajte i premažite preko čokoladne kreme.
  11. Poslužite ohlađeno.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.