Recepti 06. listopada 2014.

Slojevito iznenađenje

gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 19

Korica

  • 1 šalica čokoladni keksi
  • 2 žlica maslac, slani
  • sol

Puding

  • 3 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 0.25 šalica gustin
  • 0.75 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 5 kom jaje kokošje
  • 3 žlica maslac, slani
  • 2 žličica tamni rum
  • 1 žličica sol

Umak

  • 0.75 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 0.50 kom vanilija, štapić
  • 0.50 šalica šećer, kristal
  • 2 žlica kukuruzni sirup
  • 4 žlica maslac, slani
  • sol
  • vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Priprema

  1. Izmrvite i izmiješajte kekse, maslac i sol u zdjeli. Odvojite dvije žlice za ukras. Utisnite u čaše po malo smjese. Istucite pola šalice mlijeka i gustin u zdjeli pa ostavite. Zagrijte preostalo mlijeko i maknite s vatre.
  2. Za karamel otopite smeđi šećer. U drugoj zdjeli istucite žumanjke. Postupno dodajte vruće mlijeko, smjesu s gustinom pa karamel. Vratite smjesu na vatru i miješajte oko 3-4 min dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre pa umiješajte maslac, rum i sol. Ulijte u posude na koricu od keksa i stavite hladiti.
  3. Za umak u vrhnje dodajte zrnca vanilije. U posudi iznad vatre kuhajte šećer, kukuruzni sirup i dvije žlice vode. Maknite s vatre i dodajte smjesu s vrhnjem bez zrnaca vanilije. Miješajte iznad vatre oko dvije minute, maknite s vatre pa umiješajte maslac i sol.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.