Recepti 08. rujna 2023.

Recept za najsočniju čokoladnu tortu

Čokoladna torta
Sočna čokoladna torta foto: Photo by Cristina Matos-Albers on Unsplashđ
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočna čokoladna torta toliko je bombastična da će samo najveći čokoljupci pojesti dvije kriške. Izazivamo te!

Ova čokoladna torta pravi je izbor za posebne prilike, kada poželiš nekog zadiviti slastičarskim vještinama. Priprema je poprilično brza i možeš cijelu tortu završiti za manje od sat vremena, ako se dobro organiziraš.

Trebat će ti tri kalupa za tortu promjera 24 cm ili malo strpljenja, ako odlučiš kore peći u jednom kalupu. Imaj na umu da istu smjesu možeš koristiti i za pripremu muffina!

 

Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin Možda vas zanima... Recept Marije Mazalin za lijeni kolač s čokoladom Recepti

 

 | Author: American Heritage Chocolate/Unsplash Najbolja čokoladna torta ikad! foto: American Heritage Chocolate/Unsplash

Najsočnija čokoladna torta

Sastojci - za kore:

  • 450 g glatkog brašna
  • 600 g šećera
  • 150 g kakaa
  • 1 žlica sode
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 jaja (L)
  • 350 ml mlaćenice
  • 350 ml tople vode
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Sastojci - za kremu:

  • 350 g omekšalog maslaca
  • 250 g krem sira
  • 150 g kakaa
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 750 g šećera u prahu
  • 50-60 ml mlijeka

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Tri kalupa za tortu premaži maslacem i obloži papirom za pečenje. 
  2. Pomiješaj sve suhe sastojke za kore - brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu.
  3. Upali mikser i postepeno dodaj mlaćenicu, vodu i ulje. Nemoj premiksati sastojke, već ih samo poveži u glatku smjesu.
  4. Podijeli podjednaku količinu smjese u tri pripremljena kalupa i peci svaku otprilike 30 minuta. Čačkalicom provjeri je li sredina pečena pa ih izvadi iz pećnice i pusti da se malo ohlade. 
  5. Za to vrijeme izmiksaj omekšali maslac s krem sirom u pahuljastu smjesu. Umiksaj i kakao i ekstrakt vanilije pa postepeno dodaj žlicu po žlicu šećera u prahu. Ako primijetiš da je krema pregusta, dodaj malo mlijeka. Imaj na umu da će se dodatno stvrdnuti tijekom hlađenja.
  6. Kad se kore malo ohlade, nakon otprilike pola sata, kreni sa slaganjem torte. Prvu koru premaži kremom, preklopi je drugom, dodaj još sloj kreme i završi trećom korom. Preostalom kremom obloži tortu sa svih strana. 
  7. Stavi tortu u hladnjak na barem tri do četiri sata. U slast!

 

Čokoladni desert Možda vas zanima... Imamo 6 slastica za najveće ljubitelje čokolade! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.