Recepti 13. listopada 2014.

Souffle od jagoda

Souffle od jagoda
gastro postao gastro.24sata.hr
Souffle će vas razveseliti u prve tople dane kada vam je potrebno nešto lagano i brzo

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 134

Potrebno vam je

  • 340 g jagode
  • 150 g šećer, kristal
  • 6 kom bjelanjak kokošji
  • 3 žlica voda
  • 2 žlica kukuruzni škrob
  • 1 žlica maslac, neslani
  • 1 prstohvat sol
  • 30 g šećer, u prahu

Priprema

  1. Jagode promiješajte sa 150 g šećera. Ostavite ih u hladnjaku da odstoje sat, dva i puste sok.
  2. Kad su jagode pustile sok, procijedite ih kroz sito.
  3. Sok stavite kuhati na laganu vatru dok se ne reducira na 1/4 tekućine.
  4. Pomiješajte kukuruzni škrob (gustin) s oko tri žlice vode. Dobro ga promiješajte i izlijte u reducirani sok. Dobro promiješajte i zgusnutu tekućinu skinite s vatre.
  5. Ocijeđene jagode izmiksajte i dodajte u zgusnuti sok. Sve dobro promiješajte. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
  6. Kalupe namastite od vrha do dna pomoću kista umočenog u maslac ugrijanog na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u hladnjak na par minuta. Nakon par minuta ponovno premažite maslacem i pospite kristalnim šećerom tako da se uhvati za rubove. Ovaj postupak omogućit će da se souffle lakše digne iz kalupa.
  7. Bjelanjke izmutite s prstohvatom soli i 30 grama šećera dok ne dobijete snijeg od bjelanjka. Bitno je da ga ne izmutite premalo jer će biti prevodenast, a niti previše tako da mu ostavite "prostora" za dizanje u pećnici.
  8. Pomiješajte jednu trećinu izmućenih bjelanjaka s pireom od jagoda tako da idete uvijek od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule. Zatim dodajte još jednu trećinu bjelanjaka i lagano miješajte - ponovno od rubova prema unutra. Zatim dodajte zadnju trećinu bjelanjaka i još jednom vrlo pažljivo promiješajte. Dobit ćete rozi snijeg.
  9. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  10. Pažljivo žlicom stavite u svaki kalup snijeg tako da ga napunite do jedan centimetar ispod ruba kalupa. Kod punjenja pripazite da ne zamažete rubove kalupa tako da se souffle lakše može dignuti u pećnici.
  11. Lagano protresite kalup tako da se izravna površina snijega.
  12. Pecite 8 do 10 minuta dok se souffle ne digne. Ne otvaratej pećnicu prerano.
  13. Pospite šećerom u prahu i na vrh stavite komadić jagode.
  14. Poslužite odmah vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije (souffle se nakon nekog vremena spusti, a i najbolje ga je pojesti odmah).

Izvor Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.