gastro postao
Souffle će vas razveseliti u prve tople dane kada vam je potrebno nešto lagano i brzo
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 134
Potrebno vam je
- 340 g jagode
- 150 g šećer, kristal
- 6 kom bjelanjak kokošji
- 3 žlica voda
- 2 žlica kukuruzni škrob
- 1 žlica maslac, neslani
- 1 prstohvat sol
- 30 g šećer, u prahu
Priprema
- Jagode promiješajte sa 150 g šećera. Ostavite ih u hladnjaku da odstoje sat, dva i puste sok.
- Kad su jagode pustile sok, procijedite ih kroz sito.
- Sok stavite kuhati na laganu vatru dok se ne reducira na 1/4 tekućine.
- Pomiješajte kukuruzni škrob (gustin) s oko tri žlice vode. Dobro ga promiješajte i izlijte u reducirani sok. Dobro promiješajte i zgusnutu tekućinu skinite s vatre.
- Ocijeđene jagode izmiksajte i dodajte u zgusnuti sok. Sve dobro promiješajte. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
- Kalupe namastite od vrha do dna pomoću kista umočenog u maslac ugrijanog na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u hladnjak na par minuta. Nakon par minuta ponovno premažite maslacem i pospite kristalnim šećerom tako da se uhvati za rubove. Ovaj postupak omogućit će da se souffle lakše digne iz kalupa.
- Bjelanjke izmutite s prstohvatom soli i 30 grama šećera dok ne dobijete snijeg od bjelanjka. Bitno je da ga ne izmutite premalo jer će biti prevodenast, a niti previše tako da mu ostavite "prostora" za dizanje u pećnici.
- Pomiješajte jednu trećinu izmućenih bjelanjaka s pireom od jagoda tako da idete uvijek od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule. Zatim dodajte još jednu trećinu bjelanjaka i lagano miješajte - ponovno od rubova prema unutra. Zatim dodajte zadnju trećinu bjelanjaka i još jednom vrlo pažljivo promiješajte. Dobit ćete rozi snijeg.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Pažljivo žlicom stavite u svaki kalup snijeg tako da ga napunite do jedan centimetar ispod ruba kalupa. Kod punjenja pripazite da ne zamažete rubove kalupa tako da se souffle lakše može dignuti u pećnici.
- Lagano protresite kalup tako da se izravna površina snijega.
- Pecite 8 do 10 minuta dok se souffle ne digne. Ne otvaratej pećnicu prerano.
- Pospite šećerom u prahu i na vrh stavite komadić jagode.
- Poslužite odmah vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije (souffle se nakon nekog vremena spusti, a i najbolje ga je pojesti odmah).
Izvor Zdrava Krava