Špageti s vongolama tipično su jelo napuljske tradicije koje je u međuvremenu postalo simbol talijanske kuhinje u svijetu! Sjajan klasik, jednostavan i brz za napraviti, radi se od špageta, školjki, češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja!
Slani sokovi školjki daju okus ovom jušnom umaku - što su školjke svježije, to je jelo bolje. Slanost školjki varira, pa pripazi da vodu za kuhanje tjestenine (ako je potrebno) lagano posoliš.
Vongole
Pasta Vongole ili Spaghetti alle Vongole je dakle tjestenina poslužena s umakom od školjki. Možeš koristiti i smrznute školjke, ali naravno da su uvijek bolje i preporučljivije one – svježe. U nedostatku špageta možeš koristiti i linguine – u svakom slučaju atraktivnija je duga, tanka tjestenina. Na koncu, ako nemaš pri ruci neko bijelo vino možeš ga zamijeniti i dodatnom kapljicom limuna te s pola šalice soka od školjki ili povrtnog temeljca.
P.S. - Mi obožavamo sauvignon blanc, ali bilo koje suho bijelo vino će dobro poslužiti uz ovo fantastično jelo!
Špageti s vongolama - vječni talijanski klasik
Špageti sa školjkama
Sastojci (za 6 osobe):
- 1 kg školjki - vongola
- 500 g špageta ili linguina
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka narezana na ploške
- 2 žličice čilija/crvene paprike
- 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
- ¾ šalice suhog bijelog vina
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice svježeg peršina sitno nasjeckanog
- sol i papar
Priprema:
- Ako koristiš cijele školjke (naša topla preporuka), provjeri jesu li zatvorene prije kuhanja. Ako su otvorene, lagano ih lupni po kuhinjskoj plohi i trebale bi se zatvoriti. Ako se ne zatvore, odbaci ih.
- Namoči školjke u velikoj posudi s jako posoljenom vodom 20-30 minuta. Za to vrijeme bi se trebali osloboditi sav pijesak ili sediment. Nakon toga dobro ih isperi pod hladnom vodom kako bi se isprao sav pijesak i višak soli.
- Zakuhaj veliki lonac posoljene vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne postane al dente, zatim procijedi i ostavi 1 šalicu vode od kuhanja.
- Školjke kuhaj na pari u šalici vina ili temeljca dok se ne otvore.
- Odbaci sve školjke koje su još zatvorene, a zatim stavi preostale školjke sa strane. Tekućina za kuhanje se može procijediti (može biti malo pijeska/šljunka na dnu posude) i dodati u umak za dodatni okus.
- U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i čili pahuljice i kuhaj minutu. Ulij limunov sok i bijelo vino pa pusti da zakuha.
- Dodaj školjke i kuhaj 10 minuta dok se umak malo ne reducira. Zatim dodaj maslac i ostavi da se otopi u umaku, pa pospi peršinom te začini solju i paprom.
- Umak prelij kuhanom i ocijeđenom tjesteninom i malo vode od tjestenine te odmah posluži.