Recepti 01. ožujka 2023.

Spaghetti alle Vongole, klasik od samo nekoliko sastojaka

Spaghetti alle Vongole
Spaghetti alle Vongole foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Špageti sa školjkama, odnosno Spaghetti alle Vongole, jedno su od najpopularnijih talijanskih jela za kuhanje i jelo. Što su školjke svježije, to je umak ukusniji!

Špageti s vongolama tipično su jelo napuljske tradicije koje je u međuvremenu postalo simbol talijanske kuhinje u svijetu! Sjajan klasik, jednostavan i brz za napraviti, radi se od špageta, školjki, češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja!

Slani sokovi školjki daju okus ovom jušnom umaku - što su školjke svježije, to je jelo bolje. Slanost školjki varira, pa pripazi da vodu za kuhanje tjestenine (ako je potrebno) lagano posoliš.

 | Author: Henry Perks/Unsplash Vongole foto: Henry Perks/Unsplash

Pasta Vongole ili Spaghetti alle Vongole je dakle tjestenina poslužena s umakom od školjki. Možeš koristiti i smrznute školjke, ali naravno da su uvijek bolje i preporučljivije one – svježe. U nedostatku špageta možeš koristiti i linguine – u svakom slučaju atraktivnija je duga, tanka tjestenina. Na koncu, ako nemaš pri ruci neko bijelo vino možeš ga zamijeniti i dodatnom kapljicom limuna te s pola šalice soka od školjki ili povrtnog temeljca. 

P.S. - Mi obožavamo sauvignon blanc, ali bilo koje suho bijelo vino će dobro poslužiti uz ovo fantastično jelo!

 | Author: Shutterstock Špageti s vongolama - vječni talijanski klasik foto: Shutterstock

 

Špageti sa školjkama

Sastojci (za 6 osobe):

  • 1 kg školjki - vongola
  • 500 g špageta ili linguina
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka narezana na ploške
  • 2 žličice čilija/crvene paprike
  • 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • ¾ šalice suhog bijelog vina
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice svježeg peršina sitno nasjeckanog
  • sol i papar 

 

Špageti s kozicama Možda vas zanima... Špageti s kozicama i rukolom - dostupan luksuz Recepti

 

Priprema:

  1. Ako koristiš cijele školjke (naša topla preporuka), provjeri jesu li zatvorene prije kuhanja. Ako su otvorene, lagano ih lupni po kuhinjskoj plohi i trebale bi se zatvoriti. Ako se ne zatvore, odbaci ih.
  2. Namoči školjke u velikoj posudi s jako posoljenom vodom 20-30 minuta. Za to vrijeme bi se trebali osloboditi sav pijesak ili sediment. Nakon toga dobro ih isperi pod hladnom vodom kako bi se isprao sav pijesak i višak soli.
  3. Zakuhaj veliki lonac posoljene vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne postane al dente, zatim procijedi i ostavi 1 šalicu vode od kuhanja.
  4. Školjke kuhaj na pari u šalici vina ili temeljca dok se ne otvore.
  5. Odbaci sve školjke koje su još zatvorene, a zatim stavi preostale školjke sa strane. Tekućina za kuhanje se može procijediti (može biti malo pijeska/šljunka na dnu posude) i dodati u umak za dodatni okus.
  6. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i čili pahuljice i kuhaj minutu. Ulij limunov sok i bijelo vino pa pusti da zakuha.
  7. Dodaj školjke i kuhaj 10 minuta dok se umak malo ne reducira. Zatim dodaj maslac i ostavi da se otopi u umaku, pa pospi peršinom te začini solju i paprom.
  8. Umak prelij kuhanom i ocijeđenom tjesteninom i malo vode od tjestenine te odmah posluži. 

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.