Recepti 12. veljače 2020.

Srcoliki ravioli odlična su ideja za romantičnu večeru

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlično jelo koje možeš pripremiti kao večeru na Valentinovo svojoj voljenoj polovici.

Tjestenina je uvijek dobra ideja, a pogotovo ako je domaća i dolazi u obliku srca - tvoja voljena osoba neće joj moći odoljeti.

Osim crvene i narančaste, tjesteninu uz pomoć špinata i sipinog crnila možeš obojiti i u druge boje i tako stvoriti klasični obrok od veoma jednostavnih sastojaka s malim, ali slatkim zaokretom.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci za tijesto:

  • 100 g brašna 
  • 1 jaje
  • pola žlice maslinovog ulja 
  • prstohvat soli
  • Za rozu boju u tijesto dodaj: 2 žlice praha cikle
  • Za narančastu boju: pola žlice praha cikle i jednu žlicu vode

 

Možda vas zanima... Svi ih vole: Ravioli punjeni sirom i šunkom Špajza Možda vas zanima... Raspametite se: Ravioli s kozjim sirom i škampima Recepti

 

Sastojci za punjenje:

  • 2 krumpira
  • 1 kriška nasjeckane pancete
  • 50 g nasjeckanih šampinjona
  • 1 nasjeckana grančica ružmarina
  • 20 g naribanog parmezana
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1/2 jajeta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar
  • muškatni oraščić

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Priprema punjenja: 

  1. Kuhaj krumpir dok ne omekša. Oguli ga i napravi pire dok je topao.
  2. U tavi zagrij malo maslinovog ulja i u njega dodaj pancetu i ružmarin. Nakon što panceta bude pečena, dodaj gljive. Kuhaj nekoliko minuta, a zatim dodaj pire krumpir, vrhnje za kuhanje i muškatni oraščić. Začini solju i paprom po ukusu. Makni s vatre i dodaj jaje i naribani parmezan. Brzo promiješaj sve zajedno. Ostavi u zdjeli ili prenesi u slastičarsku vrećicu za nadijevanje.

Priprema tijesta:

  1. Način pripreme tjestenine i sastojci variraju od osobe do osobe. Mi volimo pomiješajte glatko i oštro brašno i stavljamo otprilike jedno jaje na 100 g brašna.  
  2. U tri različite posude dodaj navedene sastojke - u prvoj napravi obično tijesto, u drugoj smjesu za rozo, a u trećoj posudi smjesu za narančasto tijesto. Sve sastojke sjedini i energično umijesi tijesto. Trebalo bi postati glatko i elastično, a možeš ga testirati je li gotovo pritiskom prsta. Ako se tijesto nakon pritiska vrati u početni položaj, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak. U suprotnom nastavite mijesiti. 
  3. Pusti tijesto da odmara u hladnjaku barem pola sata, a poželjno je i duže. Potom ga izvadi, razreži na manje komade i pobrašni.
  4. Zatim ga stavi u stroj za tjesteninu i provuci ga nekoliko puta kako bi bilo tanko, elastično i u konačnici ljepše. Od svakog tijesta moraš imati dvije trake.
  5. Po jednu traku od svake boje rasprostri na površinu i na nju žlicom ili uz pomoć slastičarske vrećice dodaj punjenje. Malo ih raširi tako da bi mogla tijesto izrezati u željeni oblik. Kada postaviš punjenje, na vrh dodaj drugu traku u istoj boji.
  6. Pritisni tijesto tako da se spoji i okruži punjenje, a zatim uz pomoć kalupa izreži u oblik srca tako da punjenje bude u sredini raviola.
  7. Raviole skuhaj u slanoj vodi. Izvadi na tanjur i posluži s umakom po želji. Dobar tek!

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.