gastro postao
Odlično jelo koje možeš pripremiti kao večeru na Valentinovo svojoj voljenoj polovici.
Tjestenina je uvijek dobra ideja, a pogotovo ako je domaća i dolazi u obliku srca - tvoja voljena osoba neće joj moći odoljeti.
Osim crvene i narančaste, tjesteninu uz pomoć špinata i sipinog crnila možeš obojiti i u druge boje i tako stvoriti klasični obrok od veoma jednostavnih sastojaka s malim, ali slatkim zaokretom.
Sastojci za tijesto:
- 100 g brašna
- 1 jaje
- pola žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- Za rozu boju u tijesto dodaj: 2 žlice praha cikle
- Za narančastu boju: pola žlice praha cikle i jednu žlicu vode
Sastojci za punjenje:
- 2 krumpira
- 1 kriška nasjeckane pancete
- 50 g nasjeckanih šampinjona
- 1 nasjeckana grančica ružmarina
- 20 g naribanog parmezana
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- 1/2 jajeta
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar
- muškatni oraščić
Priprema punjenja:
- Kuhaj krumpir dok ne omekša. Oguli ga i napravi pire dok je topao.
- U tavi zagrij malo maslinovog ulja i u njega dodaj pancetu i ružmarin. Nakon što panceta bude pečena, dodaj gljive. Kuhaj nekoliko minuta, a zatim dodaj pire krumpir, vrhnje za kuhanje i muškatni oraščić. Začini solju i paprom po ukusu. Makni s vatre i dodaj jaje i naribani parmezan. Brzo promiješaj sve zajedno. Ostavi u zdjeli ili prenesi u slastičarsku vrećicu za nadijevanje.
Priprema tijesta:
- Način pripreme tjestenine i sastojci variraju od osobe do osobe. Mi volimo pomiješajte glatko i oštro brašno i stavljamo otprilike jedno jaje na 100 g brašna.
- U tri različite posude dodaj navedene sastojke - u prvoj napravi obično tijesto, u drugoj smjesu za rozo, a u trećoj posudi smjesu za narančasto tijesto. Sve sastojke sjedini i energično umijesi tijesto. Trebalo bi postati glatko i elastično, a možeš ga testirati je li gotovo pritiskom prsta. Ako se tijesto nakon pritiska vrati u početni položaj, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak. U suprotnom nastavite mijesiti.
- Pusti tijesto da odmara u hladnjaku barem pola sata, a poželjno je i duže. Potom ga izvadi, razreži na manje komade i pobrašni.
- Zatim ga stavi u stroj za tjesteninu i provuci ga nekoliko puta kako bi bilo tanko, elastično i u konačnici ljepše. Od svakog tijesta moraš imati dvije trake.
- Po jednu traku od svake boje rasprostri na površinu i na nju žlicom ili uz pomoć slastičarske vrećice dodaj punjenje. Malo ih raširi tako da bi mogla tijesto izrezati u željeni oblik. Kada postaviš punjenje, na vrh dodaj drugu traku u istoj boji.
- Pritisni tijesto tako da se spoji i okruži punjenje, a zatim uz pomoć kalupa izreži u oblik srca tako da punjenje bude u sredini raviola.
- Raviole skuhaj u slanoj vodi. Izvadi na tanjur i posluži s umakom po želji. Dobar tek!