Od petka do nedjelje u Jaškovu će se održati ovogodišnje izdanje popularnog Štrudlafesta, a mi se pripremamo uz ovaj divan recept
Od petka 6. do nedjelje 8. rujna u Jaškovu, selu štrudle, održat će se popularni Štrudlafest koji će okupiti ljubitelje štrudle iz Hrvatske, ali i šire! Na Štrudlafestu posjetitelje čeka, naravno, obilje slanih i slatkih štrudli, ali i bogat popratni program od sportskih i turističkih aktivnosti, do zabave za klince i poučnih radionica.
Mi smo jako nestrpljivi i zato danas pečeno ovu sla(s)nu štrudlu od janjetine da lakše dočekamo početak Štrudlafesta. Tko zna, možda se iduće godine i prijavimo na natjecanje za najbolju štrudlu s nekim originalnim receptom. Imamo godinu dana za pripremu...
Ne gasi ekran dok kuham
Štrudla od janjetine
35 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Brašno
480
g
Suncokretovo ulje
300
ml
Sol
20
g
Voda
300
ml
NADJEV
Sastojci
Mljeveno meso - janjetina
1800
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Luk
2
kom
Suncokretovo ulje
Listići svježeg peršina
Postupak
Na tavi na ulju pržiti sitno isjeckani luk dok se ne zazlati.
Na luk dodati meso, pirjati oko 45 minuta do sat vremena. Po potrebi dodavati vodu. Ohladiti smjesu.
Dok se meso pirja, od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.
Razvaljati tijesto valjkom i namazati ga uljem te ostaviti ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Prstima pažljivo razvući tijesto što je tanje moguće.
Na razvučeno tijesto, do polovice tijesta, staviti nadjev, a drugom polovicom zarolati štrudlu.
Zarolanu štrudlu premaži uljem.
Štrudlu staviti u lim za pečenje prethodno premazan uljem ili obložen papirom za pečenje.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
Po želji vruću štrudlu posipati nasjeckanim svježim listićima peršina ili poslužiti uz umak od domaćeg svježeg sira i vrhnja.