Slasna štrudla od jabuka iz kuhinje Kristine s bloga Cutie and Pie uistinu je nešto posebno. A posebna je zbog tajnog sastojka koji sve mijenja. Pogađaš o kojem se sastojku radi?
Ponekad baš pašu klasične slastice poput štrudle od jabuka, a ponekad im poželimo dodati neki twist, neki svoj pečat. Upravo to napravila je Kristina s bloga Cutie and Pie, dodavši joj tajni sastojak koji mijenja sve!
Ovo nije klasičnaštrudla od jabuka, ovoj štrudli dodaje se tajni sastojak - griz. Ovisno o sezoni, ali i ukusu, jabuke možeš zamijeniti i višnjama, šljivama ili nekim drugim voćem, svaka će varijanta biti još ukusnija od one druge.
Brza i jednostavna, štrudla s jabukom i grizom pravi je hit na stolu, a pokazala se i kao omiljeni desert mojih dragih čitatelja na blogu. Kao mjernu jedinicu koristila sam čašu, a ona se odnosi na mjeru 1 čaše od jogurta.
Štrudla od jabuka
foto: Cutie and pie
Ne gasi ekran dok kuham
Štrudla od jabuka i griza
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kore za savijače
1
kom
Jaje
3
kom
Šećer
1
šalica
Suncokretovo ulje
1
šalica
Griz
1
šalica
Jogurt
2
šalica
Kiselo vrhnje
1
šalica
Vanilin šećer
2
kom
Prašak za pecivo
1
kom
Jabuka
750
g
Sok od limuna
1
kom
Cimet
3
žličica
Šećer u prahu
Postupak
Pripremi jabuke ili drugo željeno voće. Ako koristiš zamrznuto voće, izvadi ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedi od sokova. Po želji zasladi. Ako voliš puno voća, njegovu količinu možeš i povećati.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umuti. Zatim dodaj sve ostale sastojke i izmiješaj.
Raširi kore i podijeli ih u 3 grupe po 3 lista. Koliko grupa imaš, toliko ćeš imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmeš paket od 12 kora, onda možeš od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista.
Raširi jednu koru, namaži nadjevom od griza. Preko stavi drugu koru i namaži nadjevom od griza. Zatim stavi treću koru, namaži nadjevom od griza i rasporedi voće po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, a osim jabuka najčešće koristim višnje i šljive.
Nemoj zaboraviti i krajeve namazati, kako ne bi bili suhi.
Zatim izmjeri pleh i vidi hoćeš li motati štrucu po širini ili po dužini. Smotaj štrucu i premjesti je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovi s ostalim štrucama dok ne potrošiš kore.
Na kraju s ostatkom nadjeva od griza, premaži kore i popuni prostor između kora.
Peci otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.