Recepti 04. rujna 2020.

Slatko popodne uz fini složenac od starog kruha

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sav stari kruh možeš iskoristiti za pripremu odlične slastice...

Složenac od kruha praktičan je, ukusan i utješan desert za cijelu obitelj. Priprema je kratka, sastojke već imaš u svom domu, a dobra je vijest da ga možeš nadograditi finim dodacima poput džemova, grožđica natopljenih u rumu, tamne čokolade, svježeg voća ili pak umakom od smrznutog šumskog voća.

Mi ti donosimo standardni recept, a na tebi je da pretražiš smočnicu i zamrzivač i smisliš kombinaciju dostojnu fotografiranja za Instagram. Naravno, mjere moraš prilagoditi svojoj posudi za pečenje i količini starog kruha koji imaš. Pripazi samo da kruh bude dobro natopljen mlijekom kako nakon pečenja ne bi bio suh. 

 

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

 

Sastojci za osnovni recept:

  • 500 g starog kruha
  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja

Priprema:

  1. U dublju posudu (cca 40 x 25 cm) poslaži red narezanog starog kruha pa ga prelij dijelom mlijeka i pospi s malo vanilin šećera. Ponovi postupak s ostatkom kruha i mlijeka, ali pripazi da ne napuniš posudu do vrha kako se tijekom pečenja vrhnje i mlijeko ne bi izlili.
  2. Pusti da odstoji 15-ak minuta kako bi kruh dobro upio mlijeko. Za to vrijeme umuti jaja i pomiješaj ih s vrhnjem pa ih prelij po vrhu.
  3. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva sve dok vrhnje ne poprimi zlatnu boju i kruh se lagano zapeče.
  4. Pričekaj da se malo ohladi pa pospi šećerom u prahu. 

U slast!

 

Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravlja hladna i umorna jutra Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.