Recepti 04. rujna 2020.

Slatko popodne uz fini složenac od starog kruha

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sav stari kruh možeš iskoristiti za pripremu odlične slastice...

Složenac od kruha praktičan je, ukusan i utješan desert za cijelu obitelj. Priprema je kratka, sastojke već imaš u svom domu, a dobra je vijest da ga možeš nadograditi finim dodacima poput džemova, grožđica natopljenih u rumu, tamne čokolade, svježeg voća ili pak umakom od smrznutog šumskog voća.

Mi ti donosimo standardni recept, a na tebi je da pretražiš smočnicu i zamrzivač i smisliš kombinaciju dostojnu fotografiranja za Instagram. Naravno, mjere moraš prilagoditi svojoj posudi za pečenje i količini starog kruha koji imaš. Pripazi samo da kruh bude dobro natopljen mlijekom kako nakon pečenja ne bi bio suh. 

 

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

 

Sastojci za osnovni recept:

  • 500 g starog kruha
  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja

Priprema:

  1. U dublju posudu (cca 40 x 25 cm) poslaži red narezanog starog kruha pa ga prelij dijelom mlijeka i pospi s malo vanilin šećera. Ponovi postupak s ostatkom kruha i mlijeka, ali pripazi da ne napuniš posudu do vrha kako se tijekom pečenja vrhnje i mlijeko ne bi izlili.
  2. Pusti da odstoji 15-ak minuta kako bi kruh dobro upio mlijeko. Za to vrijeme umuti jaja i pomiješaj ih s vrhnjem pa ih prelij po vrhu.
  3. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva sve dok vrhnje ne poprimi zlatnu boju i kruh se lagano zapeče.
  4. Pričekaj da se malo ohladi pa pospi šećerom u prahu. 

U slast!

 

Čokoladni pohani kruh Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.