gastro postao
Ukiseljeno povrće ima fin i pikantan okus koji potiče nepca na uživanje i najavljuje početak gozbe
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 472
Potrebno vam je
- 2000 g tikvice, zelene
- 4 kom rajčica, crvena
- 75 ml ulje maslinovo
- 75 ml ulje, biljno
- 1 dl vinski ocat, bijeli
- 8 list list bosiljka
- 1 grančica ružmarin
- 1 kom luk ,crveni
- 3 režanj češnjak
- 0.50 mala žlica papar u zrnu
- 1 žlica šećer, kristal
- 1 žlica sol
- lovorov list
- origano
- 200 g svježi kravlji sir
Priprema
- Svježe osunčane ljetne tikvice narežite na veće kocke, a luk na kolutove. Nasjeckano povrće stavite u lonac te dodajte začine (vidi sastojke). Pažljivo promiješajte, podlijte vodom da prekrije povrće.
- Kuhajte desetak minuta na srednjoj vatri. Nemojte da vam voda kipi jer će se povrće raskuhati. Kada se ohladi, složite u staklenke.
- Pokrijte s nekoliko lovorovih listića te zatvorite.
- Staklenke kratko prokuhajte. Tako pripremljene tikvice mogu trajati neko vrijeme pa ih možete koristiti pripremajući hladan predjela. Naš savjet je da ih kombinirate sa svježim sirom.
- Žlicom oblikujte kuglicu sira, stavite na nju sušenu rajčicu, a kraj nje nekoliko komadića ukiseljenih tikvica.
- Pokapajte s malo maslinova ulja.
Izvor 'Tako me mama učila'; Marina Gaši