Recepti 03. listopada 2014.

Svježi sir s kiselim tikvicama i rajčicom

Svježi sir s kiselim tikvicama i rajčicom
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukiseljeno povrće ima fin i pikantan okus koji potiče nepca na uživanje i najavljuje početak gozbe

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 472

Potrebno vam je

  • 2000 g tikvice, zelene
  • 4 kom rajčica, crvena
  • 75 ml ulje maslinovo
  • 75 ml ulje, biljno
  • 1 dl vinski ocat, bijeli
  • 8 list list bosiljka
  • 1 grančica ružmarin
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • 0.50 mala žlica papar u zrnu
  • 1 žlica šećer, kristal
  • 1 žlica sol
  • lovorov list
  • origano
  • 200 g svježi kravlji sir

Priprema

  1. Svježe osunčane ljetne tikvice narežite na veće kocke, a luk na kolutove. Nasjeckano povrće stavite u lonac te dodajte začine (vidi sastojke). Pažljivo promiješajte, podlijte vodom da prekrije povrće.
  2. Kuhajte desetak minuta na srednjoj vatri. Nemojte da vam voda kipi jer će se povrće raskuhati. Kada se ohladi, složite u staklenke.
  3. Pokrijte s nekoliko lovorovih listića te zatvorite.
  4. Staklenke kratko prokuhajte. Tako pripremljene tikvice mogu trajati neko vrijeme pa ih možete koristiti pripremajući hladan predjela. Naš savjet je da ih kombinirate sa svježim sirom.
  5. Žlicom oblikujte kuglicu sira, stavite na nju sušenu rajčicu, a kraj nje nekoliko komadića ukiseljenih tikvica.
  6. Pokapajte s malo maslinova ulja.

Izvor 'Tako me mama učila'; Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.